Na temelju jednostavnih matematičkih proračuna preliminarnih rezultata, proporcionalne raspodjele glasova i glasova političkih subjekata koji nisu prošli izborni prag, iako još neslužbenih, nova šema mjesta u Skupštini može imati sljedeći sastav.


Prema kalkulacijama na osnovu preliminarnih rezultata koje je objavila Centralna izborna komisija, Demokratska stranka Kosova je prva stranka u Skupštini, koja će imati 38 članova. Kao druga partija po redu, na temelju ovih izbornih rezultata, te dijeljenje glasova političkih partija koje nisu prešle cenzus, LDD-a i FeR-a, slijede LDK, koja može imati 27 poslanika i kao treća Vetëvendosje sa 14 poslanika.

Dvije druge političke stranke, sa znatno manjim brojem zastupnika: AAK sa 12 zastupnika i AKR koja će imati svoju parlamentarnu grupu od 8 zastupnika.

Kad se skupe sve ove brojke političkih grupacija, proizilazi da većina albanskih političkih stranaka u novom sazivu Skupštine osigurava broj predviđenih mjesta od 100 poslanika, dok preostalih 20 mjesta se popunjavaju na osnovu rezerviranih mjesta za manjinske zajednice.

Prema očekivanju samih članova CIK-a, ovaj rezultat albanskih političkih subjekata može se kretati samo plus ili minus jedan za pojedine političke subjekte, poslije prebrojavanja uslovnih glasova, ponovnog prebrojavanja i ponavljanja glasanja u pojedinim opštinama.

/Kosova Sot/