Broj država koje priznaju suverenitet i postojanje države Palestine, je mnogo veći od onih koje su priznale Kosovo. U analizi Al-Jazeera, John V. Whitbeck, bivši savjetnik palestinskog pregovaračkog tima, uporedio je Palestinu i Kosovu.


Kada je Bolivija priznala 17. decembra, odmah nakon priznanja od strane Brazila i Argentine, broj država koje su priznaju državljanstvo Palestinaca popeo se na 106 zemalja članica UN-a.

Od 9 najmnogoljudnijih zemljama u svijetu, osam (osim SAD) priznale su državu Palestinu. Od 20 najnaseljenih zemalja u svijetu, 15 (sve osim SAD, Japan, Meksiko, Njemačka i Tajland) priznale su Palestinu.

S druge strane, od 72 zemlje UN-a koje su priznale Kosovo samo jedna (SAD) je među devet najmnogoljudnijih država na svijetu, a samo 4 od 20 najnaseljenijih država na svijetu (SAD, Njemačka, Japan, Turska).

Kada je u julu MSP u Hagu presudio da nezavisnost Kosova ne krši međunarodno pravo, SAD je pozvao druge države da priznaju Kosovo.

5 mjeseci kasnije, samo tri su to učinile - Honduras, Kiribati i Tuvalu.

Ukoliko bi Arapska liga pozvala UN-a države koje nisu priznale Palestinu da to učine, sigurno će to pobuditi trenutnu reakciju, a takvo što će i učiniti.

Prema proračunima Whitbeck-a, države koje čine 80-90% svjetske populacije priznale su Palestinu kao državu, u usporedbi s Kosovom koje je priznato od samo 10-20% svjetske populacije.

Međunarodni advokat kritikuju svjetske medija što u ovim okolnostima vide Kosovsku državnost kao svršen čin, dok Palestinu vide kao zemlju koja teži postati neovisna.

Za to okrivljuje Sjedinjene Američke Države, koji je sklopio savez s Izraelom negirajući postojanje Palesitne, a samim tim palestincima nezavisnost.