Ko će formirati buduću kosovsku vladu znaće se tek nakon 9. januara, kada će se parlamentarni izbori, zbog nepravilnosti 12. decembra, ponoviti u pet opština, a nakon čega će Centralna izborna komisija objaviti i konačne rezultate.

Kosovske političke partije još uvek zvanično ne pregovaraju o koaliciji, ali ono što je gotovo sigurno je to da će Srbi biti neizbežan faktor u formiranju koalicije.

Deo dosadašnje vlade, sada već u ostavci, bila je i Srpska liberalna stranka koja je na izbore, od ukupno devet srpskih političkih subjekata, odnela najveći broj glasova, preko 12,000.

Slobodan Petrović predsednik SLS-a, kaže da je njegova partija gotovo nezaobilazan faktor u formiranju Vlade, ali naglašava da još uvek očekuje zvanične rezultate CIK-a, kako bi zvanični pregovori o koaliciji otpočeli.

On međutim navodi da je i dalje u svakodnevnom kontaktu sa svojim dosadašnjim partnerima.

"Uobičajne su naše aktivnosti, sigurno da pričamo na tu temu, ali konkretno nismo pričali ni o čemu, jer čekamo da dobijemo zvanične izborne rezultate“, kaže Petrović.

Ova stranka je do sad u skupštini imala osam poslanika i dva ministarska mesta. Petrović slično očekuje i u budućoj vladi.

"Informacija koju smo dobili jeste da ćemo imati najmanje devet poslanika. Može desiti da ćemo dobiti i više. U svakom slučaju, pređena je cifra od 10 zagarantovanih mesta, mislim da ima 13 ili 14 poslanika iz srpske zajednice. Pored SLS biće još jedna, eventualno dve političke stranke. Što se tiče ministarskih mesta sve je stvar dogovora sa mandatarom. Ali očekujem da nećemo sigurno imati manje nego što smo imali do sada, a to su dva“, kazao je on.

Zabrinutost zbog Martijevog izveštaja

Na drugom mestu od srpskih političkih partija po osvojenim glasovima (preko 5000) je Jedinstvena srpska lista na čijem je čelu Rada Trajković.

Ona je navela da čeka na konačne rezultate kako bi razgovarala o učešću u vladi.  

"Imala sam pozive nekih lidera i partija Albanaca, ali nisam imala ikakvih konkretnih susreta i dogovora. Računam da prvo treba da sačekamo izborne rezultate i nakon toga da znamo sa čime idemo u pregovore“ , kaže Trajkovićeva.

Na pitanje da li će njena lista ući u koaliciju sa DPK Hashima Thaqija, Trajkovićeva je odgovorila negativno, i dodala da ju je izveštaj Martija obavezao da sačeka.

"Jako sam tužna što nemamo partnere ili jedan glas unutar albanskog naroda koji ostavlja mogućnost da se to ipak desilo, a ne da se preusmeri hajka prema Diku Martiju“, rekla je Trajkovićeva.

Zbog izveštaja Dika Martija zabrinut je i Slobodan Petrović iz SLS-a.

"To sigurno nije prijatno. To su optužbe koje se trebaju ispitati. Proteklih godina se pričalo o mnogo čemu, a na kraju je izašlo nešto sasvim drugo. U životu svako je nevin dok se ne dokaže suprotno“, kazao je Petrović.

Radio Slobodna Evropa