Glasnogovornica Eulexa Karin Limdal saopštila je da je tužilac Eulexa iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova (KSTK) podigao optužnicu protiv tri osobe u Okružnom sudu u Prištini koje se terete za trgovinu drogom i organizovani kriminal.

"Slučaj je rezultat velike istrage koju je od kraja 2008. godine provela kosovska policijska direkcija za organizovani kriminal na čelu sa Eulexovim specijalnim tužiocem iz KSTK. Zbog prekogranične prirode ove organizovane kriminalne grupe, istraga je provedena u saradnji sa kolegama iz policije i tužilaštva iz zemalja Balkana i zapadne Evrope", kaže Limdalova, ne navodeći identitet optuženih.

Dvoje optuženih je uhapšeno na Kosovu 27. maja, a treći 4. decembra na osnovu naloga za hapšenje koji je izdao Eulexov predpretresni sudija.

"Predpretresna faza postupka je kasnije prenesena na domaće pravosuđe. Sva lica su zadržana u pritvoru i očekuje se dalji postupak koji vodi tročlano sudsko vijeće sastavljeno od kosovskih sudija, koje je optuženim produžilo pritvor za još dva meseca", dodala je portparol Eulexa.

Početak suđenja ovoj grupi zakazan je početkom 2011. godine.