Zamjenik premijera Albanije Ilir Meta izjavio je u utorak da je izvještaj izvjestioca Vijeća Evrope Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima, krijumčarenju oružja i droge na Kosovu i u Albaniji, antialbanski inspirisan.

"Izvještaj Dicka Martyja je uime onih krugova koji nisu nikada bili saglasni sa nezavisnošću Kosova, koji se nisu slagali sa integracijom Kosova i Albanije u evroatlantske tokove", rekao je Meta u Đakovici, nakon razgovora sa predsjednikom opštine Palom Lekajem.

Meta je kazao da "nije prvi put da su nacionalističko-ekstremni krugovi u Srbiji inspirisali" napade prema Kosovu i Albaniji.

On je najavio da će Albanija pokrenuti intenzivnu međunarodnu kampanju, da razomtri taj, kako je rekao, uvredljiv izvještaj.

Zamjenik albanskog premijera je na čelu Odbora za upravljanje interventnim stanjem izazvanim poplavama u zoni Skadra, na sjeveru Albanije, a Đakovica je bila među prvima koja je poslala pomoć za prevazilaženje stanja.

Meta se u Đakovici, zajedno sa ministrom poljoprivrede Albanije Gencom Rulijem, sastao i sa predsjednicima opština Prizren, Uroševac, Dečani i Junik.