Zamjenica ministra spoljnih poslova Kosova Vlora Çitaku kaže da je izvještaj Dicka Martyja, izvjestioca Savjeta Evrope, negativno uticao na nova priznavanja Kosova.

Ona kaže da je izvještaj u kom se govori o odgovornosti Hashima Thaçija u trgovini organima nestalih Srba negativno uticao na percepciju drugih zemalja o Kosovu.

Vlora Çitaku kaže i da očekuje angažovanje Ministarstva spoljnih poslova Albanije, ali i drugih prijateljskih zemalja da lobiraju za Kosovo za veći broj priznanja nezavisnosti.

Zamjenica ministra, pošto je Skender Hyseni podnio ostavku kad i svi ministri Demokratskog saveza Kosova, kazala je da je 2010. godina bila uspješna sa aspekta angažovanja MIP-a.

Kao uspjeh, Vlora Çitaku je navela odluku Međunarodnog suda pravde kojom je legalizovano proglašenje nezavisnosti Kosova, a potom i usvajanje Rezolucije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Çitaku je navela da MIP u 2011. godini očekuju mnogi izazovi, među kojim i osnaživanje subjektiviteta Kosova na međunarodnoj sceni.

Kosovo je tokom ove godine priznalo osam država, odnosno 72 od proglašene nezavisnosti u februaru 2008. godine.