Izvjestilac Savjeta Evrope Dick Marty koristio je za svoj izvještaj o trgovini ljudskim organima na Kosovu i podatke Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Srbije, piše danas „Koha ditore“.


List je imao uvid, kako se navodi, u izvještaj BIA iz 2003. godine, u kome srpska tajna služba opisuje "terorističku mrežu Albanaca". U izvještaju se ne govori o trgovini ljudskim organima, ali se pominju različite grupe Albanaca u vezi sa trgovinom oružjem, narkoticima i ljudima.

U izveštaju, piše Koha, "kao što se i očekivalo" BIA opisuje OVK, a zatim i OVPBM i Nacionalnu Oslobodilačku Armiju, kao terorističke grupe koje se bave organizovanim kriminalom.

Sličnosti između izvještaja BIA i Martyjevog izvještaja su u jeziku koji se koristi prilikom opisa djelovanja albanskog društva, u referencema koje čine Dreničku grupu i u načinu na koji je napisano prezime premijera Hashima Thaçija, piše Koha.

Srpska štampa je, sa druge strane, pisala da je Marty svoj izvještaj pisao na osnovu nalaza njemačke tajne službe (BND).