Ideju stvaranja Velike Albanije podržalo je 80 posto ispitanika Albanaca na Kosovu, 62 posto u Albaniji i 51 posto u Makedoniji, pokazuje najnovije istraživanje koje je za potrebe EU načinila agencija Gallup.

Suštinski, kako pokazuje istraživanje, Albanci podržavaju jedino ideju o ujedinjenju Albanije, Kosova i zapadne Makedonije, dok je na pitanje da li podržavaju uniju Kosova i Albanije potvrdno odgovorilo 33,7 posto ispitanika u Albaniji i 29,2 posto na Kosovu, prenose beogradski mediji.

Istraživanje koje je za potrebe EU proveo Gallup prva je valjana anketa o podršci stvaranju Velike Albanije u proteklih desetak godina.

Prethodno je Međunarodna krizna grupa 2004. godine objavila manje istraživanje te vrste, prema čijim je rezultatima ujedinjenje svih teritorija na kojima Albanci čine većinu podržavala petina ispitanika.

"Velika Albanija", ili "Prirodna Albanija" kako je pristalice zovu u posljednje vrijeme, obuhvata Albaniju, Kosovo, zapadnu Makedoniju, jug Srbije i dijelove Crne Gore i Grčke.

Bez obzira na veću ili manju podršku koju ova ideja ima među Albancima, mali broj ozbiljnih albanskih političara osmjelio se da javno podrži stvaranje "Velike Albanije". Izuzetak je jedino vršilac dužnosti predsjednika Kosova Jakup Krasniqi.

Sarajevo-x