Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Jakup Krasniqi odlikovao je u četvrtak premijera Turske Recepa Tayyipa Erdogana Zlatnom medaljom nezavisnosti za, kako je naveo, "doprinos nezavisnosti Kosova".

"Turska je bila jedna od prvih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, proglašene 17. februara 2008. Turska je tokom ovih godina imala jako vojno prisustvo za sigurnost i stabilnost na Kosovu. Turska agencija za razvoj je uložila više od svih ovih godina na Kosovu", rekao je Krasniqi.

Turski premijer je kazao da postoje mnoge stvari koje se mogu realizovati između Turske i Kosova.

"Na vojnom polju, imamo prisustvo turskog kontingenta u okviru KFOR-a, što je važno za mir i stabilnost na Kosovu. Naše obaveze u tom pogledu će se nastaviti. Posebno podstičemo naše privrednike da ulažu na Kosovu", rekao je Erdogan.

Erdogan je u četvrtak proglašen počasnim doktorom Univerziteta u Prištini, a u srijedu proglašen počasnim građanimom Prizrena.

Turski premijer je tokom razgovora s kosovskim zvaničnicima rekao da je Turska spremna da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine. On večeras završava dvodnevnu posjetu Kosovu.