Evropska komisija u izvještaju pod nazivom "Strategija proširenja" priznaje da su zemlje kandidati za članstvo u EU postigle određeni naredak, ali da je u pojedinim državama zapadnog Balkana oslabio zamah za sprovođenje reformi.

"I dalje ostaje nekoliko kompleksnih problema, uključujući rukovodstvo u BiH i spor oko imena bivše jugoslovenske republike Makedonije. Preostaju otvorena bilateralna pitanja, dok nesuglasice o statusu Kosova zadržavaju regionalnu saradnju", navodi se u izvještaju Evropske komisije u koji je uvid imala internet stranica "VAZ EUobserver".

U izvještaju se navodi da svi treba da se fokusiraju na dobro rukovođenje, poboljšanje vladavine zakona, ubrzanje ekonomskih reformi i unapređenje kapaciteta za usvajanje i implementaciju potrebnih poglavlja za članstvo.

Autori izvještaja izrazili su zabrinutost zbog slobode izražavanja i medija, jer se u nekoliko država zapadnog Balkana i dalje dešavaju prijetnje i napadi na novinare.

Evropska komisija naglašava da su pomirenje i regionalna saradnja ključni elementi za stabilnost regiona i kamen temeljac za napredak ka EU.

U izvještaju je Srbija pohvaljena jer je preduzela korake ka pomirenju u regionu, posebno prema BiH i Hrvatskoj, ali je naglašeno da puna saradnja sa Tribunalom u Hagu i dalje ostaje međunarodna obaveza i ključni prioritet za članstvo u evropskom bloku.

"Srbija treba da iskaže konstruktivniji stav prema učešću Kosova u regionalnoj trgovini i saradnji. Beograd treba da prizna carinske pečate Kosova i ojača saradnju sa EULEX-om", navodi se u izvještaju.