Hiljade Prizrenaca okupljenih na trgu 'Šadrvan' i obližnjim ulicama u svečanoj atmosferi dočekalo je turskog premijera Recepa Tayipa Erdogana koji je u društvu premijera Hashima Thaçija i saradnika danas posjetio Prizren.

Premijer Turske doputovao je danas u dvodnevnu posjetu Kosovu koju je započeo susretom sa Thaçijem. Erdoganu je priređen doček ispred zgrade Vlade Kosova uz najviše državne počasti i gardu Bezbjednosnih snage Kosova.

U poslijepodnim časovima turski premijer je stigao u Prizrenu gdje se na trgu Šadrvan zajedno sa domaćinom gradonačelnikom Prizrena Ramadanom Mujom i premijerom Hashimom Thaçijem obratio na hiljade okupljenim građanima.

Gradonačelnik Ramadan Muja je u svom pozdravnom govoru istakao da je Kosovo imalo podršku Turske prije, za vrijeme i poslije rata i da je sada njena podrška neizmjerna na međunarodnoj sceni.

Kosovski premijer Hashim Thaçi se zahvalio okupljenim građanima na dočeku koji su priredili u čast turskog premijera i posebno naglasio da je zahvalan premijeru Erdoganu „zato što nas je ohrabrivao da deklaraciju o nezavisnosti Kosova donesemo što prije, ne čekajući ni čas“.

"Veze našeg naroda sa turskim su historijske, ali one će se i dalje razvijati. Turski premijer je  jedan od svjetskih lidera koji najviše lobira za međunarodno priznanje države Kosovo“, rekao je Hashim Thaçi.

Snažnim ovacijama prisutnih pozdravljen je izlazak za govornicom turskog premijera Tayipa Recepa Erdogana koji je istakao da je impresioniran gostoprimstvom Prizrenaca i da donosi tople pozdrave turskog naroda.

"Budite uvjereni da Turska stalno ima na umu dobrobit Kosova. Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, Turska je među prvim zemljama u svijetu priznala Kosovo. Dakle, danas mi je iznimno zadovoljstvo što sam u prilici da posjetim Kosovo, te da mogu doprinijeti procesu razvoja vaše zemlje“, naglasio je premijer Erdogan.

"Prizren je grad u kome preovladavaju etnička i religijska tolerancija. Prizren je primjer u svijetu gdje pripadnici različitih nacionalnosti žive u potpunoj harmoniji“, rekao je turski premijer Erdogan i najavio da će vlada Turske ulagati u razvoj Kosova.

Nakon obraćanja prisutnima premijer Turske Recep Tayip Erdogan je sa svojom delegacijom u društvu lokalnih zvaničnika posjetio Sinan-pašinu džamiju koja je restaurirana sredstvima turske vlade. Poslije je turski premijer prisustvovao svečanoj sednici Skupštine grada na kojoj mu je gradonačelnik Ramadan Muja uručio priznanje počasnog građana Prizrena.

Posjetu Prizrenu je turski premijer završio odlaskom u selu Mamuša gdje se sastao sa mještanima turske zajednice.