Turska je spremna da posreduje u razgovorima između Prištine i Beograda, ukoliko to od nje bude zatraženo, izjavio je večeras u Prištini turski premijer Rexhep Tayip Erdogan.

"Mi smo spremni. U trenutku kada poziv stigne, mi ćemo biti spremni", rekao je Erdogan novinarima poslije razgovora sa kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem.

Erdogan je istakao da je "Turska spremna da preuzme dužnosti koje proističu iz predstojećih procesa u vezi sa stabilnošću balkanskog regiona".
 
Thaçi je rekao da je angažovanje Turske u razgovorima Kosova i Srbije dobrodošlo i da pozdravlja takvo angažovanje.

"Mi gradimo demokratsko multietničko Kosovo, domovinu svih njenih građana, uz konkretno zalaganje za razvijanje dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama u okruženju, a u budućnosti i sa Srbijom", rekao je Thaçi.
 
Erdogan i Thaçi su se složili u ocjeni da su dobrosusjedski odnosi u regionu veoma važni, prenosi. Turski premijer je izrazio uvjerenje da će se proces priznavanja nezavisnosti Kosova nastaviti poslije početka razgovora Beograda i Prištine.
 
Thaçi se zahvalio premijeru Turske na naporima koje je uložio kako bi se stvorili uslovi za napredak Kosova ka evropskim integracijama. On je ocjenio da je veoma važno što Priština ima dobre odnose sa svima i izrazio je uvjerenje da je i Beograd spreman da da svoj doprinos boljoj međudržavnoj saradnji.
 
"Verujem da i u Beogradu postoji spremnost za angažovanje kako bi se unapredili međudržavni odnosi i kako bi Kosovo i Srbija kao dvije nezavisne i suverene države postale deo NATO i EU", izjavio je Thaçi.
 
Turski premijer je rekao da želi da vanredni izbori na Kosovu 12. decembra budu što uspješniji. On je izrazio uvjerenje da će se proces priznanja Kosova nastaviti poslije početka razgovora o tehničkim pitanjima Kosova i Srbije.

"Kosovo će imati našu podršku za učlanjenje u NATO", kazao je Erdogan, ističući da je na Kosovu, u okviru Kfora, i turski kontigent od 530 vojnika.
 
Turski premijer je ocjenio da je, nezavisno od globalne ekonomske krize, privredna saradnja Turske i Kosova sa 120 miliona dolara 2008. godine ove godine povećana na 210 miliona dolara.
 
Turska je na Kosovu prisutna i u najvećim projektima kao što su auto put Vrbnica-Merdare, u okviru korporacije Bechtel-Enka, i na aerodromu Priština, kroz korporaciji "Limaks".

Premijer Turske doputovao je danas u dvodnevnu posjetu Kosovu koju je započeo susretom sa Thaçijem. Erdoganu je priređen doček ispred zgrade Vlade Kosova uz najviše državne počasti i gardu Bezbjednosnih snage Kosova.