Evropa je već godinama meta putujućih bandi pljačkaša koje je jako teško uhapsiti jer su stalno u pokretu, a odgovorni su za gotovo 30 posto kaznenih djela u državama članicama, upozorilo je belgijsko predsjedništvo EU-a.

"Žrtvama je jako teško objasniti da ne možemo ništa učiniti jer ih ne možemo uhvatiti", rekla je nedavno belgijska ministrica unutarnjih poslova Annemie Turtelboom.

Belgija se zauzima za evropski pristup tom problemu jer on pogađa većinu država članica. U pripremi je zajednička definicija fenomena kako bi sve države članice EU-a mogle reagirati. Prijedlog definicije treba biti predan ministrima unutarnjih poslova EU-a u decembru, kazala je Turtelboom.

Posebnost je bandi da nikada ne djeluju u zemlji iz koje potječu, a u koju se povlače nakon pljački. U pravilu nisu nasilni jer bi u tom slučaju riskirali teže kazne, ali iznimke postoje.

"Pljačkaju robu koju je lako preprodati i koriste autoceste kako bi se brzo prebacili u drugu zemlju. Zato ih je teško uhvatiti", rekao je direktor belgijske policije Eddy de Raedt.