Centralna izborna komisija na Kosovu će sukoro donijeti operativni plan za prijevremene izbore 12. decembra, a njime će biti precizirani kratki rokovi uključujući i vremenski period od deset dana koliko će političke partije imati na raspolaganju za predizbornu kampanju.

Ubrzano angažovanje CIK-a uslijedilo je nakon odluke vršioca dužnosti predsjednika Kosova Jakupa Krasniqija da raspiše izbore za 12. decembar i raspusti parlament, nakon što je juče u skupštini izglasano nepovjerenje vladi Hashima Thaçija.
 
Štampa u Prištini danas ocjenjuje da je Thaçijev kabinet oboren pod neprirodnim uslovima, i to glasovima Demokratske partije Kosova koja je formirala vladu. Za odlazak vlade nisu glasali samo poslanici Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

“Malo priznavanja (nezavisnosti Kosova), mnogo putovanja, puno polemika, kao i razlaz koalicionih partnera samo su neki od momenata koji opisuju ovu vladavinu”, ocjenjuje Koha ditore. Vođena premijerom Thaçijem, sada u ostavci, vlada je legitimisana 9. januara 2008. godine sa 85 glasova za dok joj je na dan kada je pala legitimitet oduzelo 66 poslanika, podsjeća list. Koha ditore navodi da u istoriji izgradnje kosovskih institucija nakon rata ovo je prvi slučaj kada dva osnovna stuba vlasti padaju voljom najveće partije na Kosovu - PDK.
 
Padu i raspuštanju vlade i skupštine je prethodila ostavka bivšeg predsjednika Fatmira Sejdijua, 27. sepembra i izlazak LDK iz vladajuće koalicije 18. oktobra.