Dijalog sa Beogradom u političkoj agendi Prištine nije prioritet i zato će novonastala situacija sa padom vlade i raspisivanjem izbora za 12. decembar odgoditi razgovore Beograda i Prištine - kaže za “Blic” Azem Vllasi, prištinski advokat i politički analitičar.

Vllasi naglašava da se na Kosovu smatra, kao i u Beogradu, da razgovori treba da počnu od praktičnih pitanja značajnih za život ljudi na Kosovu, a da se tokom vremena spisak tema proširuje i u hodu odredi koliko će dugo razgovori trajati. Na pitanje “Blica” da li međunarodna zajednica, obzirom na izjave najviših zvaničnika SAD i EU o potrebi da dijalog počne što prije, vrši pritisak na prištinske političare da i prije izbora uđu u dijalog sa Beogradom, Vllasi kaže da takvih pritisaka nema.

- Pritisak međunarodne zajednice je samo na to da razgovora bude, jer se u Rezoluciji Generalne skupštine UN kaže da je dijalog najbolji način. Rokovi kada razgovori treba da počnu i pitanje koliko dugo treba da traju nisu određeni i nisu predmet pritisaka - kaže Vllasi.
 
Komentarišući činjenicu da je Vlada u Prištini juče pala zahvaljujući i glasovima poslanika vladajuće Demokratske partije Kosova, Vllasi kaže da “to jeste pomalo neuobičajeno”, ali da su poslanici Thaçijeve stranke glasali za pad vlade da bi omogućili izbore i formiranje nove, “jer ova ne funkcioniše dobro nakon povlačenja koalicionog partnera”. Vllasi objašnjava da je razlog i u novom prestrojavanju i pozicioniranju stranaka.

- Teško je sada reći kako će izgledati buduća Vlada ali malo je vjerovatno da će Thaçijeva stranka uspjeti da osvoji apsolutnu većinu i formira jednopartijsku vladu. Ne vjerujem ni da je Thaçi toliko smeo u procjeni da to očekuje. Najvjerovatnije će uspjeh njegove stranke na izborima biti bolji nego na prethodnim, ali je realno očekivati da i naredna vlada bude koaliciona. Moguće čak i u istom sastavu kao i dosadašnja. Jer, koalicije se ovdje prave ne na osnovu programa i principa, već na bazi matematike - naglašava Vllasi.
 
Svi prištinski mediji danas pišu da je do izglasavanja nepovjerenja Vlade došlo prije svega zahvaljujući glasovima poslanika vladajuće Demokratske partije Kosova.