Predsjednik parlamenta Kosova i vršilac dužnosti predsjednika Kosova Jakup Krasniqi kaže da Priština trenutno nije spremna na dijalog sa Beogradom.

Na Kosovu je institucionalna kriza, a stranke u takvim okolnostima nisu spremne za dijalog sa Beogradom, izjavio je Krasniqi.

Kosovo u ovom trenutku nema ni predsjednika države, ni šefa policije, ni guvernera banke, niti je donijelo budžet za narednu godinu, rekao je Krasniqi, a prenosi Deutsche Welle.

On je konstatovao da "riječ je o institucionalnoj krizi" i izrazio nadu da će brzo biti prevaziđena "pošto je u parlamentu 40 poslanika potpisalo inicijativu za glasanje o nepovjerenju, i očekujemo da će za 40 do 45 dana biti održani i vanredni izbori".

"Mi smatramo da stranke pod ovim okolnostima nisu spremne da vode dijalog sa Beogradom", rekao je on.

Krasniqi je dodao da "ako već imamo vanredne izbore, onda bi bilo pravilno da dijalog počne tek sa konstituisanjem novih institucija proisteklih iz tih izbora".

"Mi ne isključujemo mogućnost da već u ovoj fazi počnu pripreme za te razgovore, a njih naravno treba da nadgleda Evropska unija", istakao je Krasniqi.