Državni sekretar Srbije u ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je danas da sumnja da bi među prvim temama razgovora Beograda i Prištine mogle biti carine, jer to pitanje može da izazove različite stavove i sukobe koji na početku dijaloga nisu potrebni.

"Iako je to veoma važna tema za privredu Srbije i Kosova, ona bi izazvala kontroverze i naišla bi na tvrde stavove s obzirom da su Albanci u predizbornoj kampanji u kojoj neće pokazati fleksibilnost", kazao je Ivanović agenciji Beta i dodao da je važno da razgovori krenu.
 
Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je juče da smatra da će carine biti jedna od prvih tema pregovora. Prema Ivanovićevim rečima, to bi značilo da se od samog starta stvori negativan osećaj, nivo skepticizma bi se podigao i u Prištini i u Briselu, a Srbiji je potrebno da je shvataju kao faktor stabilnosti.
 
"Vlada u Prištini se u prvo vreme neće prihvatati ničega što je ozbiljno, što traži konsekvence u dužem periodu", kazao je Ivanović.
 
Državni sekretar je rekao da postoji inicijativa da dijalog počne "lakšom temom" - problemom nestalih i kidnapovanih i da "čak misli" da će i pitanje povratka biti na dnevnom redu pre regionalnih sporazuma.
 
Prema njegovim rečima, među prvim regionalnim sporazumima trebalo bi da bude onaj koji se odnosi na energetiku, pa tek onda na slobodnu trgovinu i carine. Ivanović je dodao da je i transport jedan od bitnih regionalnih sporazuma jer to nerešeno pitanje stvara ozbiljne probleme i Srbima i Albancima.
 
Ivanović je dodao da je pečat važan deo razgovora o multilateralnim sporazumima oko koga sve strane moraju da se dogovore.
 
"Mora postojati principijelni stav da Kosovo ne može biti nezavisna država a intencija je da se Kosovo u svim susretima predstavi i provuče kao takvo. Mi smo oprezni i mislim da tu neće biti problema", kazao je Ivanović.

Blic.rs