"Obama i borba za dušu Amerike", piše The Independent na naslovnoj stranici u osvrtu na rastući spor oko gradnje džamije u New Yorku nedaleko od mjesta napada 11. septembra 2001.

Tekući spor o pravu muslimana na gradnju svog kulturnog centra u donjem Manhattanu predstavlja principijelni test za predsjednika Baracka Obamu, koji bi mogao definirati njegovu predsjedničku karijeru, a u prvi plan ističe i deklarirane vrijednosti američkog društva, piše londonski dnevnik u subotu.

Slušajući "raspravu o velikoj džamiji", vjerojatno zamišljate minarete na mjestu gdje su stajale kule bliznakinje, i čujete zov mujezina na molitvu, piše Independent; stvari su međutim bitno drukčije u stvarnosti - njujorške vlasti dale su dozvolu za gradnju predloženoga islamskog kulturnog centra koji bi, pored mjesta za molitvu, imao i košarkaške terene, restoran, igralište za djecu, kao i memorijalni centar posvećen žrtvama 11. septembra.

Također, ovaj kompleks na 13 katova bio bi na dva bloka udaljenosti od Ground Zeroa, što, kad je riječ o gradu veličine New Yorka, nije mala udaljenost. Ali, zašto kvariti dobru priču dosadnim činjenicama, sarkastično primjećuje Independent, naročito u vijestima siromašnom augustu i u zemlji gdje se politika doživljava kao spektakl.

Razjedinjena Republikanska stranka ima interesa u rasplamsavanje ove priče oko čije osude je bar ujedinjena, naročito nakon što je nedavna anketa otkrila kako skoro 20 posto Amerikanaca vjeruje da je njihov predsjednik musliman.

Ni sam Obama međutim ne uspijeva zauzeti čvrst stav o ovom pitanju - samo dan nakon što se založio za poštovanje vjerske slobode svih, on se ogradio, rekavši kako to ne znači da "tu treba graditi džamiju".

Dnevnik The Guardian također opširno piše o ovom sporu, osvrćući se na najavljeno sudjelovanje nizozemskog ultradesničarskog političara Geerta Wildersa na protestu 11. septembra.

Wilders, čiji je utjecaj porastao nakon uspjeha na junskim izborima i koji sad ima povlaštenu poziciju u pregovorima oko formiranja koalicijske vlade, ne osvrće se na očajničke pokušaje nizozemskog šefa diplomacije da ograniči štetu koji će njegov nastup nanijeti reputaciji Nizozemske i najavljuje oštar govor pod parolom: Zaustavimo islam, odbranimo slobodu.