Bivši njemački ministar i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling kaže da je Srbija glavni krivac za rat i loš posljeratni razvoj Zapadnog Balkana.

Schwarz-Schilling: Srbija do danas nije prihvatila posljeratne ishode Schwarz-Schilling ponovio je za Deutsche Welle stavode iz autorskog teksta u njemačkom listu ”Sueddeutsche Zeitung”, u kome kritikuje ulogu Srbije u dešavanjima na Balkanu.

I Hrvatska je dobrim dijelom doprinjela ratu u BiH, rekao je on, ali i naveo da istorijske činjenice pokazuju da je Slobodan Milošević inicirao rat jer nije dozvolio osamostaljenje tadašnjih republika SFRJ.

"Srbi su preuzeli naoružanje Titove Jugoslovenske Narodne Armije i zauzeli dijelove Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ratna dejstva koja su se zbivala u Bosni i Hercegovini, dogovoreni su tek kasnije između Tuđmana i Miloševića, zašta odgovornost zato dijelom snosi i Hrvatska", ocjenjuje Schwarz-Schilling.

Srbija, međutim, do danas nije prihvatila posljeratne ishode, jer ne želi da prizna nezavisnost Kosova i podržava politiku predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, komentariše njemački diplomata.

“Srbija uvijek iznova pruža pomoć Dodiku koji je poznat po svojim izjavama, tipa ’Sarajevo nije moja zemlja’ ili ’Sarajevo je Teheran’. Otvara svoja konzularna predstavništva po svijetu i ponaša se kao šef države. Srbija spriječava i napredak Kosova, jer konstantno dovodi u pitanje njegov status, pa tako Kosovo još ne može da sklapa ugovore sa međunarodnim organizacijama poput Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda”, kaže Christian Schwarz-Schilling.