Zamjenik šefa Eulexa Roy Reeve je mitrovičkom Radiju "Kontakt Plus" rekao da Eulex planira hapšenje pojedinih osoba sa sjevera Kosova i da Eulexovi timovi rade na istrazi i da se uskoro mogu očekivati rezultati.

Upitan da li "uskoro" znači mjesec, dva mjeseca ili pola godine, Reeve je odgovorio: "Rekao bih da su u pitanju sedmice, ne mjeseci".

On nije naveo da li su pod istragom i neki politički predstavnici sa sjevera Kosova. Reeve je naglasio da će on i šaf Eelexa Ives de Kermabon biti upoznati sa aktivnostima 12 sati prije započinjanja akcije i da ima puno poverenje u Eulexove tužioce i policiju.

On je izjavio da je Eulex započeo istrage početkom ove godine i da su od UNMIK-a nasledili na stotine slučajeva i da je njihovim istražiteljima i tužiocima bilo potrebno nekoliko mjeseci samo da ih pogledaju i vide u kojim slučajevima se može nastaviti istraga.

Reeve je rekao da je istraga u vezi sa neuspelim atentatom na poslanika Skupštine Kosova Petra Miletića u toku i da je njihova istražna služba u potpunosti uključena u rješavanje ovog problema.

Ista situacija je i sa bombaškim napadom do kojeg je došlo dva dana prije toga u sjevernom dijelu Mitrovice, kada je stradao ljekar Mesud Džeković, rekao je zamjenik šefa Eulexa, ističući da se nada da će istrage koje su toku dati rezultat.