U Prištini se ne očekuje mnogo od sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu koja će se održati u utorak na zahtev predsedavajuće Rusije. Zamenica ministra spoljnih poslova Vlora Citaku izjavila je da je završena sva procedura o učešću kosovskog ministra spoljnih poslova Skendera Hysenija toj sednici.

“Ne verujemo da će se nešto dramatično desiti. Savet bezbednosti je sada pretvoren u arenu u kojoj se suočavaju oni koji podržavaju nezavisnost Kosova i oni koji se tome protive. Srećom, broj onih koji nas podržavaju se svaki dan povećava, a mi se svakim danom sve više koristimo argumentima u korist naše državnosti”, rekla je Citaku.

U međuvremenu, premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je da će se se tokom sutrašnje sednice SB UN-a oceniti i predstaviti napredak koji je postignut na Kosovu.

“Sa objavljivanjem mišljenja MSP nastavlja se istorijska pobeda kosovske diplomatije i to sa jedinstvenom međunarodnom podrškom za postignut napredak na Kosovu, ali i za konsolidaciju i jačanje države, nastavak novih priznanja i za proces integracije Kosova u NATO, EU i UN”, rekao je Thaçi, dodavši da se Kosovo priprema za pozitivan rezultat i na Generalnoj Skupštini UN-a.

S druge strane, analitičar Arben Qirezi smatra da svi ovi ubrzani napori Srbije i njenih saveznika imaju za cilj da umanje efekat važnosti mišljenja Međunarodnog suda pravde.

“Smatram da će mišljenje MSP ostati i da će se smatrati onakvim kakvo i jeste, a to je legalizacija državnosti Kosova. Ovi napori Srbije i njenih saveznika neće imati neki efekat”, kazao je Qirezi.

On je dodao da je mišljenje MSP otvorilo nov put za Kosovo koji će Srbija pre ili kasnije prihvatiti. U suprotnom, kaže on, svojim delima Srbija sebe sve više dovodi u ćorsokak.

Uverenost u nova priznanja

Rada Trajković, jedna od lidera Srba sa Kosova, pak smatra da će Savet bezbednosti i nakon Generalne Skupštine UN-a doneti odluku koja će doprineti stabilnosti u regionu.

“Generalna Skupština ne mislim da će doneti išta što će biti neki veliki ekskluzivitet ili pobeda i za jedne i za druge. Ona će uglavnom primiti k znanju savetodavno mišljenje koje nije obavezujuće i najverovatnije preporučiti Savetu bezbednosti da donese odluku koja će biti u funkciji stabilnosti u regionu”, rekla je Trajkovićeva.

Zamenica ministra vanjskih poslova Citaku smatra da će zemlje koje do sada nisu priznale Kosovo, zbog legalnosti proglašenja nezavisnosti, preispitati svoj stav.

“Međunarodni sud pravde, kao najviši organ što se tiče međunarodnog prava, dao je jedno veoma jasno mišljenje u vezi sa legalnošću proglašenja Kosova i očekujemo da će one zemlje kome je legalnost bio razlog za nepriznanje nezavisnosti reflektovati sa svojim stavom”, kazala je Citaku.

Iako od objavljivanja mišljenja MSP, nezavisnost Kosova nije priznala nijedna zemlja, analitičar Qirezi smatra da procedura priznanja nezavisnosti Kosova tek treba da počne.

“Nije očekivano da će se to odmah desiti. Ali ja sam lično uveren da će nova priznanja uslediti i to ako ne na masovan način, onda na veoma brojniji način nego što je bilo nakon usvajanja rezolucije u Generalnoj Skupštini UN-a 8. oktobra, 2008. godine”, zaključio je Qirezi.

RSE