Postoji hitna potreba za obnavljanjem vladavine prava na sjeveru Kosova, kako bi građani imali pristup pravdi, ocjenila je Irina Gudeljević, glasnogovornica Eulexa.

Gudeljević tvrdi da su u toku razgovori o povratku lokalnih sudija i tužilaca u mitrovački Okružni sud. Zvanični Beograd to negira i insistira da se rješenje ne može nametati i da se do rješenja može doći samo dogovorom.

U Eelexu tvrde da veoma intenzivno rade na pripremanju neophodne infrastrukture da bi se proces povratka sudija pokrenuo naprijed. Najavljen je i nastavak pregovore sa Beogradom o uspostavljanju suda.

- U Okružnom i Opštinskom sudu u sjevernom dijelu Mitrovice u kancelariji tužioca postoji oko 12.000 nerešenih krivičnih i civilnih slučajeva, a u kancelariji sudija oko 6.150. Dalja odlaganja sudskih rasprava stvaraju ogromno nagomilavanje slučajeva, što predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i uskraćivanje pristupa pravdi za sve građane - tvrdi Gudeljević i ponavlja da je stav šefa Eulexa da je Kosovo jedinstven pravosudni prostor.

Do danas je u kancelarije suda ušlo nekoliko Eulex sudija i tužioca koji uz pomoć administrativaca rade na sređivanju spisa oko 18.000 neriješenih predmeta zaostalih u tom sudu. Sud u Sjevernoj Mitrovici ne funkcioniše još od 19. marta 2008. godine, kada su Srbi u znak protesta na proglašenje kosovske nezavisnosti i upad međunarodne policije u zgradu suda napustili kosovsko pravosuđe.

- Postoje hiljade ljudi koji čekaju da se zakonski razvedu, da riješe imovinska pitanja, da dobiju natrag svoje lične dokumente da bi mogli da nastave da normalno žive i rade, pa do toga da banke više ne daju kredite jer ne postoji način naplate - ocijenila je Gudeljević.

Ona podvlači da je i rad policije veoma ozbiljno otežan i ugrožen jer ne postoji viša instanca, tj. sud koji će dalje procesuirati one koji su prekršili zakon, a sve to zbog izostanka pune funkcionalnosti suda.