U Domu kulture "Xhemajli Berisha" u Prizrenu održana je Svečana akademija u povodu Dana Bošnjaka Kosova. Pored političkih predstavnika Bošnjaka, skupu je prisustvovao i premijer Kosova, Hashim Thaçi sa svojim saradnicima i brojni gosti iz Crne Gore i Sandžaka.

"Bošnjaci su odigrali važnu ulogu u svakom historijskom periodu na Kosovu. Niste postali instrument represivne politike iz prošlosti, umjesto toga djelili ste istu sudbinu sa većinskim narodom na Kosovu. Ova solidarnost sa sudbinom Kosova čoni vas vrijednim i uglednim građanima u slobodnom Kosovu. Vaši politički predstavnici postali su dio izgradnje novog Kosova i potpisnici su Deklaracije o neovisnosti od 17. februara 2008, izjavio je premijer Hashim Thaçi na svečanosti organizirane u povodu obilježavanja 28. septembra - Dana Bošnjaka.

"Integracija bošnjačke zajednice u institucionalnom životu Kosova je najbolje poruka međunarodnoj zajednici kako funkcionira nova država Kosovo, kao demokratska država, sa pravima svih zajednica, bez obzira na etničku pripadnost, religiju i kulturu.

Vlada Kosova svakodnevno radi na tome da poboljšava život građanima, izgradnjom potrebne infrastrukture, investiranjem u izgradnji obrazovnog sistema i na svim drugim područjima.

Vlada Kosova je svjesna da je dio bošnjačke populacije, kao i na cijelom Kosovu, suočen s problemom nezaposlenosti.

No, Vlada Republike Kosovo obećava da će svoj puni potencijal staviti u službu razvoja i unapređenja uslova, da svi građani na Kosovu žive dostojanstveno u svojoj zemlji", između ostalog, poručio je premijer Hashim Thaçi.

"Današnji dan predstavlja važan korak u integraciji bošnjačke zajednice u kosovskom društvu i državi Kosovo. Kosovo je širom  otvorilo svoja vrata da prihvate novu zajednicu. Bošnjaci su je velikodušno prihvatili te su uvjereni da će dati pravi doprinos za europsko Kosovo, integrirano sa svim zajednicama u europskoj porodici", izjavio je Džezair Murati, predsjednik organizacijskog odbora manifestacije Dani Bošnjaka.

Dani Bošnjaka se po prvi put institucionalno organiziraju na Kosovu uz niz kulturnih događanja u Prizrenu, Peći i Dragašu. Kosovska vlada je izdvojila je 25 hiljada eura za potrebe obilježavanja ovog dana.