Za dva mjeseca, Kosovari će imati nove registarske tablice sa amblemom Republike Kosova. Zbog umanjenog budžeta one će sadržavati manje bezbjednosnih elemenata od planiranih. Za sada se još uvijek proizvode stare tablice.

Dugi redovi ispred Centara za registraciju vozila se smanjuju. Od sada pa nadalje oni koji budu kupili novi auto, mogu da podignu samo stare tablice, KS. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi je kazao da će biti tablica za sve.

Ali, oni koji imaju malo strpljenja mogu dobiti nove registarske tablice sa grbom Republike Kosova. Pošto se nije uspjelo sa proizvodnjom novih tablica potrebno je postići dogovor.

"Naredne nedjelje, prema svim najavama, izaći će tender. Ne duže od dva mjeseca imaćemo nove tablice. Dizajn ostaje isti, ono što ostaje sporno je pitanje halograma", izhavio je Rexhepi .

Halogrami su lični podaci, ali i sigurnosni elementi koji su postavljeni preko tablica. Neke od država Evropske unije su uvele ove mjere. Rexhepi kaže da je za sada određeno da se u ovoj fazi proizvodnje novih tablica ide bez halograma.

"Dva puta je odlagan tender, jer kompanije nisu nudile tu mogućnost. Imamo informaciju da veliki broj evropskih država nemaju halograme na tablicama. Nije to neophodan element za ovu fazu", kazao je Rexhepi.

Prema ministru Rexhepiju, dešifrovanje halograma takođe zahtjeva mnogo sofisticiranu opremu i iznad svega su mnogo skupe za kosovski budžet.

"Da ne bi bio blokiran proces, odlučili smo se da imaju druge elemente bezbjednosti", dodaje Bajram Rexhepi.

Nove tablice će biti veliki izazov i za institucije Kosova. Prije izvjesnog vremena, ministar Bajram Rexhepi je najavio da će sa izlaskom novih tablica, biti uklonjene tablice paralelnih struktura, odnosne ono iz bivše Jugoslavije, koje uglavnom koriste kosovski Srbi. Paralelne strukture na Kosovu omogućuju da Srbi i nakon 11 godina registruju svoja vozila.

Šta u sjevernoj Mitrovici, Srbi ne moraju da imaju ni tablice paralelnih struktura. Oni mogu da voze i bez tablica, i zato ih niko ne kažnjava. Ali sa izlaskom novih registarskih tablica, narednih mjeseci, sa logom Republike Kosova, Vlada je spomenula izdavanje upustva koje će zaustaviti kretanje vozila sa starim tablicama bivše Jugoslavije.

Ministar Bajram Rexhepi je izjavio da će Srbi imati mogućnost da registruju svoja vozila. Jedna od mogućnosti, prema njemu, je da budu registrovana samo ona vozila koja budu imala kosovske tablice. Rexhepi ocjenjuje da će tablicama PZ, PR, GL i KM uskoro doći kraj.

"Stare tablice trebaju biti uklonjene", dodao je Rexhepi.

Do tog obustavljanja, policija Kosova treba da zatvara oči pred starim tablicama. Posebno u Mitrovici, gdje policija ne ometa nikoga ko vozi sa starim tablicama ili bez ijednih tablica. Zamjena tablica je i dio strategije za sjever, ali i dio zalaganja za raspuštanje paralelnih srpskih struktura na Kosovu.