Kosovska Regulatorna agencija za telekomunikacije najavila je drugu fazu akcije uklanjanja mobilnih operatera Srbije koji rade na Kosovu.

Direktor RAT Ekrem Hoxha rekao je da je ove sedmice od uprava opština Gračanica, Štrpce, Leposavić, Prizren i Peć zatražio da u roku od 30 dana uklone antene srpskih operatera.

Hoxha kaže da obavjestio operatere Telekom Srbije, Telenor i VIP da "njihove antene na Kosovu neće biti funkcionalne, poslije isteka roka od 30 dana." On tvrdi da ti operateri rade nelegalno na Kosovu.

Hoxha je naveo da druga faza "omogućava dobrovoljno uklanjanje antena" i upozorio na akciju RAT ukoliko ne budu skinute antene i predajnici.

On je kazao da RAT "neće tolerisati kompanije ili pojedince koji su direktno ili indirektno uključeni u pružanju telekomunikacionih usluga bez licenci na Kosovu".

Najava direktora RAT o određivanju roka za skidanje antena srpskih operatara uslijedila je pošto su kosovske institucije prošlog mjeseca skinule antene i predajnike srpskih operatera u sredinama na Kosovu.

Policija Kosova je tada privela pet radnika Telekoma Srbije, koje je Opštinski sud u Prištini kaznio sa po 520 evra, "zbog neovlašćenog pristupa antenskim stubovima".