Dvije kompanije bliske članovima porodice premijera Kosova Hashima Thaqija dobile su poslove na tenderima Kosovske elektroenergetske korporacije (KEK) vrijedne 75 miliona eura tokom 2008 i 2009. godine, navodi se u izvještaju o stanju na Kosovu “Inicijative mladih za ljudska prava” (YIHR).

U izvještaju nazvanom "Država pritisaka, vlada i sloboda izražavanja na Kosovu", ističe se da je javno Tužilaštvo na Kosovu izmanipulisano u izboru pobjednika na tenderima, od izlaska iz okvira ugovorenih kriterijuma, pa do dodavanja aneksa ugovorima.

U izvještaju, čije dijelove objavljuje više listova na Kosovu, oštro se kritikuje Tužilaštvo na Kosovu i naglašava da brzo osnovane kompanije uz korišćenje dokumenata u kojima su falsifikovani podaci o stručnosti i u kojima je navedeni kadar nepostojeći, po pravilu pobjeđuju na tenderima firme sa provjerenim podacima i jeftinijim ponudama.

"Marifetluci javnih zvaničnika u obezbjeđivanju pobjeda za kompanije koje oni favorizuju obuhvataju ili nejasne specifikacije ili naprotiv specifikacije opreme koja se sastoji od samo jednog luksuznog automobila. Ostale prevare sadrže anonimne telefonske pozive i prijetnje koje imaju za cilj da obeshrabre učešće stranaca, vađenje stranica ili dokumenata o registraciji iz neželjenih ponuda kako bi ih diskvalifikovali ili poništenje i obnovu tendera do postizanja željenih rezultata", kaže se u izvještaju.

Ističe se takođe da je “stabilnost na Kosovu zamrznut proces” i da “ne predstavlja odraz stvarnosti na terenu već odraz velike političke volje da se ona očuva".

YIHR u svom izvještaju dodaje da su nastojanje vlade da kontroliše sve, od vijesti, civilnog društva pa do ekonomije, i ne uvijek iskreno prisustvo međunarodnih misija, učinili da kosovsko društvo bude zaplašeno ili da mnogi ljudi "dignu ruke" od mogućnosti da bilo šta promjene.