Rogerov trijumf pod sjenkom sumnji

Ni tri dana nakon završetka teniskog Australain opena na kojem je po šesti put u karijeri trijumfovao Roger Federer ne stišavaju se komentari na okolnosti u kojima je Švicarac pobijedio Marina Čilića u finalnom meču. Neki tenisači, poput Novaka Đokovića, su tokom turnira negodovali što su morali igrati u ranim popodnevnim terminima kada je temperatura u Melburneu bivala i preko 40 stepeni. Za Federera su, međutim, bili rezervirani noćni, hladniji, termini na centralnom terenu "Rod Laver".

Mnogi komentatori bili su šokirani kada su organizatori  uoči početka finalnog meča Rogera Federera i Marina Čilića zatvorili krov arene, iako je meč počinjao u 19 sati po lokalnom vremenu. Temperatura je u tom trenutku bila 38 stepeni i tokom trajanja meča bi se osjetno spustila. Temperatura na terenu nakon zatvaranja krova bila je 23-24 stepena.

Pat Cash, jedna od legendi svjetskog tenisa, dvostruki osvajač Australian opena, bio je zaprepašten odlukom organizatora da zatvore krov:

"Krov zatvoren?! Otvoreno prvenstvo Australije se ne igra na otvorenom?! Federer je sigurno trljao ruke kada je čuo. Marinu Čiliću je bilo potrebno samo malo vrućine i vjetra".

Nekadašnji svjetski igrač broj dva, Greg Rusedski bio je još oštriji:
"Ovo je smiješno! Pričamo o večernjem meču, teren je već pod sjenkom... Pod zatvorenom se daje velika prilika Federeru, jer je vjerovatno najbolji na svijetu pod takvim uslovima. Teška greška organizatora."

Prema informacijama iz Melburnea, prije finalnog susreta Federer je trenirao u zatvorenom prostoru, dok je Marin Čilić to uradio na otvorenom. Marin je kazao kako se nije uspio adaptirati nakon što je sa preko 40 stepeni prešao na dvadesetak stepeni manju temperaturu u "Rod Laver" Areni i da je to razlog što je glatko izgubio prvi set.

Roger Federer je, međutim, nakon pobjede u finalu stalno ponavljao da on ne odlučuje o terminima održavanja mečeva, niti na to da li će krov biti spušten, ili neće. To je isprovociralo uredništvo "New York Timesa" koji je objavio članak naslovljen "Zapanjujuće licemjerje Rogera Federera".

Mediji, ali i teniski analitičari, uvjereni su da privilegije koje je tokom trajanja Australien opena imao veliki Švicarac nisu slučajne i da imaju vrlo opipljivu komercijalnu pozadinu: glavni sponzor Australian Opena bio je "Rolex", koji je i najveći sponzor Rogera Federera.