Australian Open

Do finala prvog Grand Slam turnira sezone Švicarac je stigao nakon predaje Hyeona Chunga u polufinalnom meču.

Švicarski tenisač Roger Federer sedmi put u karijeri plasirao se u finale Australian Opena, nakon što je mu je u petak Hyeon Chung iz Južne Koreje predao meč pri vodstvu 6:1 i 5:2.
Federer je bio uvjerljiv do trenutka kada se Chung zbog problema sa žuljevima odlučio povući i za samo 64 minuta izborio finale, gdje će juriti šesti trofej u Melbourneu, a drugi uzastopno.
Rekoder po broju Grand Slam titula (19) imat će priliku pomjeriti granicu protiv Hrvata Marina Čilića u nedjeljnom finalu.
Korejancu se dogodila gotovo identična ozljeda s kakvom je Čilić igrao u finalu prošlogodišnjeg Wimbledona protiv Federera, ali je hrvatski tenisač tad završio meč.
Čiliću će to biti treće finale na Grand Slam turnirima, u kojem će pokušati osvojiti svoj drugi naslov, nakon trijumfa na US Openu 2014. godine, kad je na tom putu u polufinalu svladao Federera u tri seta.
To mu je ujedno i jedini trijumf protiv Švicarca u njihovih devet međusobnih dvoboja.

Pozitivno mišljenje o Čiliću

Unatoč uvjerljivoj prednosti, 36-godišnji Švicarac ima vrlo visoko mišljenje o svom suparniku.
"Vidjeli smo protiv Rafaela Nadala i Kylea Edmunda što može i s koliko samopuzdanja igra. U Wimbledonu je imao istih problema sa žuljevima kao Chung, a uništio me 2014. godine na US Openu. Sjajan je dečko. Bili smo suigrači na Laver Cupu, a čak smo i trenirali za vrijeme odmora na Maldivima. Našli smo se na istom mjestu, tražili s kim ćemo igrati i na kraju završili trenirajući u tropskim uvjetima. Jedva čekam da finale počne", poručio je Federer nakon polufinalne pobjede.
Švicarski tenisač će u nedjelju, sedmim sudjelovanjem u finalu, po tom parametru prestići Novaka Ðokovića, ali i dobiti priliku da pobjedom nad Čilićem izjednači rekord od šest titula na Austrialian Openu koji drže srbijanski as i Roy Emerson.
Australian Open igra se za ukupni nagradni fond od 43,2 milijuna dolara.