Roger Federer - najbolji svih vremena

Švicarac Roger Federer (36) trijumfom protiv Marina Čilića (28) stigao je do svoje 19. Grand Slam titule i osme u Wimbledonu, čime je učvrstio svoje mjesto najboljeg tenisera svih vremena.

Mnogi su ga otpisali prošle godine, ali švicarski maestro začepio je usta svojim kritičarima i u 2017. godini dominira kao u najboljim danima.

Pod vodstvom novog trenera Ivana Ljubičića, osvojio je gotovo sve turnire na kojima je nastupio (Australian Open, Indian Wells, Miami, Halle, Wimbledon).

Trijumfom protiv Čilića Federer je danas došao do osme titule na londonskoj travi, što nikom prije nije uspjelo. Bilo je to njegovo 11. finale u Wimbledonu.

Ukupno ima 19 osvojenih Grand Slamova, čime se na ljestvici najboljih tenisera svih vremena dodatno "odlijepio" od drugoplasiranog Rafaela Nadala, koji ih ima 15.

Federer ukupno ima 93 osvojena turnira. Prvi put je do titule stigao u Milanu 2001. godine, a dvije godine kasnije osvojio je svoj prvi Grand Slam u Wimbledonu.

Zavladao je zatim tenisom, prije nego su mu Rafael Nadal, Novak Đoković i Andy Murray preoteli tron. No, nakon prošle sezone, koju je završio bez osvojenog turnira, vratio se jači nego ikad i sad je ozbiljan kandidat za završetak godine na vrhu ATP ljestvice.

Ove sezone ima 31 pobjedu i samo dva poraza, a jedini koji se mogu pohvaliti da su ga svladali su Evgeny Donskoy u Dubaiju i Tommy Haas u Stuttgartu.