Mladi teniseri iz Prizrena dominiraju u mlađim kategorijama

Da je Prizren rasadnik talenata i klub šampiona teniskih terena svjedoči i potpuna dominacija mladih tenisera iz Prizrena na teniskom turniru za mlađe kategorije održanom u Prištini u organizaciji kluba "Rilindja".

Od četiri starosne kategorije od 8 i 10 godina među djevojčicama i dječacima mladi iz teniskog kluba "Prizren" proglašeni su šampionima u tri kategorije turnira Crveni (Kuq) i Narandžasti (Portokalltë).

U kategoriji turnira Crveni, gdje igraju najmlađi teniseri u dobi 5-8 godina, prizrenski teniseri su bili pobjednici u obje kategodije, i kod djevojčica i kod dječaka. Među djevojčicama prvo mjesto je osvojila mlađana Ajla Birdaini iz Prizrena koja je u finalu pobjedila Yaysanu Mayzam iz Indije, koja igra za teniski klub "Priština", rezultatom 7:0, 8:6. Dok je kod dječaka finale odigrano između dva tenisera iz teniskog kluba "Prizren". Naime, Enes Mustafi je uspio pobjediti svojeg klupskog kolegu, Unika Ramadanija, rezultatom 7:5, 7:5. Unik je šestogodišnjak i najmlađi je teniser na turniru.

U kategoriji Narandžasti gdje se takmiče djeca 8-10 godina starosti, u finalu kod dječaka ponovo su se sastala dva igrača teniskog kluba iz Prizrena. Šampion i osvajač kupa je Adriatik Haliti, koji je u finalu, nakon jake igre, uspio nadmašiti klupskog kolegu Saladina Ramu tesnim rezultatom 10:8, 8:10, 7:4.

S druge strane, u kategoriji "Zelena lopta" (Topi te gjelbërt), gdje se takmiče djeca starosti 10-11 godina u finalu su se sastali teniser Sami Kito, igrač kluba "Prizren" i teniser kluba "Priština" Dasar Ymeri, gdje je nakon tri seta pobjedu odnio igrač teniskog kluba iz Prištine, rezultatom 2:4, 4:2 i 10:5.

Treba napomenuti da je teniski klub "Prizren" formirao vrlo dobar tim teniskih trenera: Durim Morina, Argjend Lecaj, Senad Jusufi i Burim Bytyqi na čelu sa trenerom reprezentacije Kosova, Jetonom Hadërgjonajem, koji rade s punim entuzijazmom, uprkos teškim uslovima rada.

Vrijeme je da konačno i opština Prizren dodjeli parcelu za izgradnju teniskih terena po međunarodnim standardima za organizaciju teniskih turnira na međunarodnom nivou. Nedostatak pokrivenih terena prisiljava klub da tokom zimske sezone ode na prinudnu pauzu čime onemogućava teniserima da vježbaju i da budu dostojni konkurenti teniserima iz drugih zemalja.

Uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kosova izgradnja novih teniskih terena je u završnoj fazi u Peći, a uskoro će početi gradnja i u Đakovici. Teniski klub iz Prizrena uskoro očekuje pozitivan potez i od opštine Prizren, jer gore navedeni šampioni to igrama zaslužuju.