Federer pobijedio Nadala u velikom finalu

Švicarac Roger Federer osvojio je naslov na prvom Grand Slamu sezone Australian Openu. On je u teniskom klasiku, velikom finalu Melbournea, pobijedio Španca Rafaela Nadala s 3:2, po setovima 6:4, 3:6, 6:1, 3:6 i 6:3.

Dosta sigurno su oba tenisera ušla u meč. Držali su bez većih problema svoj servis, ali u sedmom gemu prvog seta Federer uspijeva da dođe do breaka, kojeg je potom bez većih problema potvrdio za osvajanje prvog seta sa 6:4. 
Nešto opuštenije je Federer ušao u drugi set. Nadal je to iskoristio i oduzeo je servis Švicarcu za vodstvo od 2:0 na početku drugog seta. 
Uspio je Fedex potom da dođe do dvije break prilike. Međutim, Nadal se sjajnom igrom spasio, potom je ponovo oduzeo servis Federeru za ogromnih 4:0 u drugom setu. 
Ipak, švicarski teniser se vraća breakom za 4:1, ali je i dalje bio u jako teškoj situaciji u ovom setu. Nadal je uspio da privede ovaj dio igre kraju i osvojio je drugi set sa 6:3 za izjednačenje rezultata na 1:1. 
Dosta nervozno je Fedex ušao u treći set. Iako je u prvom gemu imao prednost od 40:0, serijom velikih grešaka Švicarac je Nadalu dao mogućnost breaka, ali je uspio da se odbrani i potom mu je opustio ruku za potpunu dominaciju u ostatku ovog seta. Na kraju je Federer treći set dobio sa 6:1 za prednost od 2:1 u setovima. 
Rafa bolje otvara četvrti set. Uspio je da napravi break u četvrtom gemu, a zatim ga je svojim servisom potvrdio za prednost od 4:1. Sigurno je španski teniser završio posao u ovom setu (6:3), te je stigao do izjednačenja rezultata na 2:2 u setovima.