Završni masters u Londonu

Andy Murray je mnogo lakše od očekivanog nadigrao Novaka Đokovića u finalu Završnog turnira u Londonu i tako ostao na liderskoj poziciji. Britanac je savladao Srbijanca u dva seta, sa 6:3 i 6:4.

Meč je trajao znatno kraće od očekivanog - sat i 44 minuta. Britanac je prvi servirao i sigurno čuvao svoj servis, ne dozvolivši bivšem prvom reketu svijeta da napravi makar priliku za break. U osmom gemu on je uspio uzeti servis Novaku i privesti set kraju sa 6:3.
Sjajno je počeo i drugi set za Britanca, odmah je napravio break i poveo s 2:0. Nakon toga uslijedio je drugi break i 4:1, te je imao servis koji mu je ipak oduzeo Đoković.
Srbijanac je smanjio na 4:3 i činilo se da bi moglo biti drame, ali Murray je sačuvao svoj servis i slavio sa 6:4.
Andy je iskoristio treću meč loptu na svoj servis i to je bio signal da dvorana u Londonu proključa. 
Inače, oba tenisera odigrala su vrhunski mečeve u grupama, a onda i polufinale te smo očekivali znatno više borbe u samom finalu.
Mnogi stručnjaci su smatrali da je Nole favorit, ponajviše zbog izuzetne igre u polufinalu i deklasiranja Keija Nishikorija, ali i činjenice da je Murray imao izuzetno iscrpljujući polufinalni duel s Raonićem koji je trajao skoro četiri sata.
Ipak, Britanac je u finalu dokazao da umoru nema mjesta, te potpuno zasluženo slavio i tako sačuvao lidersku poziciju do kraja godine.
Tako ćemo 2016. pamtiti po okončanju nevjerovatne Novakove vladavine, a već naredne sezone očekujemo pravi spektakl jer se najavljuje povratak pravog Rogera Ferera. Tu su također i nove mlade nade...