Kakva moć

Španac Rafael Nadal pobijedio je svog najvećeg rivala, Švicarca Rogera Federera 7-6(4), 6-3, 6-3 u polufinalu Australian Opena. Za naslov pobjednika će igrati protiv još jednog Švicarca, Stanislasa Wawrinke…

Iako je Roger Federer ostavio možda i bolji dojam na turniru od Rafaela Nadala do ovog meča, u međusobnom srazu se Španac još jednom uzdignuo na vrlo visoku razinu i nametnuo na igralištu s boljom igrom. Federer je očekivano bio agresivniji, imao je šest izravnih poena više (34-28), ali je napravio čak 25 neforsiranih pogrešaka više od Nadala (50-25).
Na primanju servisa je Nadal osvojio čak 40% poena, a Švicarac samo 27%. Dakako, to se odrazilo i na break-lopte. Nadal ih je izborio čak 14, realizirao je 4, dok je Federer imao samo dvije u meču i jednu realiziranu.
Federer je za ravnopravniju utakmicu trebalo daleko bolju iskorištenost prvog servisa, imao je samo 65%, a Nadal 73%. Međutim, prvi tenisač svijeta posebno je impresivan bio na drugom servisu, na kojem je također osvojio 73% poena (Federer 50%). To najbolje pokazuje koliko je dobar bio u polju. Forhend mu je funkcionirao gotovo savršeno i s tim udarcem je, kao i obično, napravio veliku štetu svom najvećem suparniku.
Najnapetiji je bio prvi set u kojem je odluka pala u tie-breaku, iako je mogla i ranije, jer je Nadal propustio dvije break-lopte u sedmom gemu i još jednu u devetom. U tie-breaku je Španjolac odjurio na 5-1, Federer se vratio na 5-4, ali je Nadal uzeo zadnja dva poena i tako trasirao put ka pobjedi. Nakon toga je staza za njega postala puno prohodnija, a za Federera teža.
U drugom setu je Nadal stigao do breaka u šestom gemu. Na break-loptu je zabio izravni poen forhendom u kut. Kada je servirao za set, tenisač iz Basela je zaprijetio s 0-30, ali na tome je i ostao.
Federer je u trećem setu uspio nadoknaditi rani break zaostatka i povesti s 3-2, ali je Španjolac završio meč s četiri uzastopna gema.
Bio je to 33. ogled dvojice velikana, 11. na Grand Slam turnirima. Nadal je lani dobio sva četiri meča, ovo mu je, dakle, peta uzastopna pobjeda. Ukupno je dobio 23 meča, Federer je ostao na 10 pobjeda.
Nadal je, tako, poništio mogućnost prvog švicarskog finala u povijesti na nekom Grand Slam turniru. On je taj koji će se suprotstaviti Stanislasu Wawrinki, koji će s Federerovim porazom u ponedjeljak prvi puta biti prvi švicarski reket. Federer je taj status držao sve od 2001. godine.
Wawrinka nikada nije pobijedio Nadala, iako su igrali već 12 puta. Možda će u nedjelju za njega broj 13 biti sretan…