Šta se to dešava na Melbourneu?

"Trideset minuta nakon početka meča nisam mogao hodati. Deset ljudi je bilo oko mene, čak sam mislio da ću umrijeti ovdje", rekao je hrvatski teniser Dodig nakon meča kojeg je predao bosansko-hercegovačkom igraču Džumhuru.

Ekstremno toplo vrijeme zahvatilo je jugoistok Ausatralije, s temperaturama iznad 40 stepeni Celziusa u nekim područjima, a nekoliko požara niskog rastinja počelo je da divlja tim dijelom zemlje.
U državi Viktorija, munje su izazvale više od 250 požara u utorak navečer, saopštile su vatrogasne službe. Upozorenja na požare objavljena su širom države, prenosi BBC.
U Melbourneu, jedan teniser i dječak koji dohvaća loptice na Australian Openu kolabirali su od vrućine.
Temperature u gradu ostale su na iznad 30 stepeni Celziusa najvećim dijelom noći u utorak.
- Ekstremne temperarture (u Viktoriji) tokom naredna tri dana predstavljat će iskušenje za vatrogasne službe i za kompletnu zajednicu. Od ključnog je značaja minimizirati rizik od bilo kakvih požara prije petka - navodi u saopćenju načelnik vatrogasne službe Australije Euan Ferguson.
U međuvremenu je u Adelaidu, prijestonici Južne Australije, registriran četvrti najtopliji dan otkako se mjere temperature, s 45,1 stepeni Celziusa.
Više od 14.000 domova zabilježilo je prekide u snabdijevanju strujom, a za brojne se vjeruje da su izazvani munjama i gromovima, javila je nacionalna TV mreža ABC.
U Tasmaniji su se pojavili izvještaji o topljenju asfalta na cestama od vrućine.
Na Australian Openu, kanadski teniser Frank Dancevic kolabirao je tokom meča.
On je izjavio novinarima kako je vrućina kod njega izazvala "vrtoglavicu" i učinila je da halucinira.
Kineskinja Peng Shuai izjavila je da su je visoke temperature nagnale na povraćanje tokom meča. Dječak koji skuplja loptice također je kolabirao u još jednom meču.
- Naravno da je nekolicina igrača osjetila tegobe vezane s vrućinom, ali niko nije zahtijevao značajniju medicinsku intervenciju nakon što je završio meč - izjavio je vodeći medicinski službenik Australian Opena, Tim Wood.
Australian Open, teniseri:
Pojedinačno, 2. kolo
Džumhur – Dodig 4-6, 4-6, 6-3, 4-1 predaja
Parovi, 1. kolo
Fyrstenberg / Matkowski (9) – Bednarek / Karlović 7-5, 7-5
Draganja / Pavić – Gicquel / Paire 7-6(0), 6-3