Historijsko rivalstvo

Španski teniser Rafael Nadal je slavio pobjedu u finalu US Opena protiv prvog igrača svijeta Novaka Đokovića. Španac je svoju drugu titulu na betonskim terenima turnira u New Yorku osvojio pobjedom od 3:1 u setovima (6-2 3-6 6-4 6-1).

Nadal je u borbi koja je trajala tri sata i 21 minutu pokazao da je u ovom trenutku bolji teniser i od najboljeg na ATP listi. Publika na terenu stadiona Arthur Ashe je uživala u vrhunskom tenisu, a dvojica protivnika odigrala su poen dug čak 54 udarca.
Nadalu je ovo bila 13 titula na Grand Slamovima. Jednu više ima Pete Sampras, dok je na vrhu još uvijek nenadmašni Roger Federer sa 17 titula. Španac je prošlogodišnji turnir propustio zbog povrede koljena, ali je sada spreman da preuzme vrh ATP liste.
"Uspjeh je sjajan. Nisam to očekivao. To je život i sretan sam s ovim što imam. Volim takmičenje i volim sport. Čitav život sanjam da igram ovakve mečeve i uživao sam u svakom trenutku", rekao je Nadal.
Finale US Opena je potvrdilo da je rivalstvo Nadala i Đokovića historijsko. Njih dvojica su odigrala 37. međusobni meč i tako srušili rekord Johna McEnroa i Ivana Lendla. Đoković i Nadal su igrali šest finala na Grand Slamovima.
Nadal je pobjedu dočekao u suzama.
"Moj tim zna koliko mi je današnji meč značio", rekao je Nadal.
Đoković je čestitao boljem protivniku. Rekao je da je Nadal zaslužio trofej.
"Razočaravajuće je izgubiti ovakav meč. Ipak, privilegija je boriti se za osvajanje ovog trofeja", rekao je Đoković.
US Open, finale
Rafael Nadal - Novak Đoković 3:1 (6-2 3-6 6-4 6-1)