Britanci slave nakon 77 godina

Finale teniskog turnira u Wimbledonu pripalo je Andyju Murrayju. Britanac je savladao Novaka Đokovića sa 3:0 u setovima (6:4, 7:5 i 6:4).

Ovogodišnji Wimbledon donio nam je mnoga iznenađenja, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji. Uz Đokovića, dvojica najvećih favorita, Rafael Nadal i Roger Federer, ispali su u ranoj fazi natjecanja. 
Murray je upravo protiv Švicarca izgubio u prošlogodišnjem finalu kad je Federer bio bolji sa 3:1 u setovima (4:6, 7:5, 6:3, 6:4).
Ni današnje finale za domaćeg tenisera nije krenulo baš najbolje. Đoković je bez velikih problema osvojio prvi gem. 
U naredna dva, Murray se budi preuzima vodstvo sa 2:1. Ipak, prvi reket svijeta se vraća i sa 3:2 vodi nakon pet gemova. Do izjednačenja Murray je došao bez izgubljenog poena. U nastavku, Britanac je bio mnogo bolji te je prvi set riješio u svoju korist rezultatom 6:4.
Kao i u prvom, Đoković je poveo i u drugom setu. No, Murray je ubrzo izjednačio, ali se popularni Nole nije predavao i ponovo je došao do vodstva nakon trećeg gema. 
Đoković je išao i od 4:1, a onda se danas nevjerovatni Murray probudio i do kraja drugog seta napravio nevjerovatan niz za konačnih 7:5 i 2:0 u setovima. U trećem, finalnom setu, Murray je nastavio lomiti Đokovića i dobio sa 6:4 za konačnih 3:0 u setovima i prvu titulu na Wimbledonu.
Ovo je bio 19 međusobni susret Murrayja i Đokovića. Srbijanski teniser i nakon ovog meča vodi sa 11:8 u pobjedama. Interesantno, Britanija je čekala svog pobjednika od 1936. godine kad je Wimbledon osvojio Fred Perry. 
Na tribinama teniskog terena danas su bile mnoge ugledne ličnosti iz svijeta politike, muzike, filma i sporta. Duel Đokovića i "svog" Britanca došao je gledati i premijer David Cameron. U njegovom drušvu bio je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. 
Tu si još bili i Victoria Beckham, Wayne Rooney, glumci Bradley Cooper i Gerard Butler, Rod Laver, Nemanja Vidić...
Wimbledon, teniseri, finale:
Murray (2) - Đoković (1) 6:4, 7:5, 6:4