Najbolji junior Kosova

Jedan od najperspektivnijih mladih bošnjačkih sportista u regionu Prizrena pa i čitavog Kosova je mladi teniser Teniskog kluba “Prizreni” Meldin Mustafi. On od nedavno nastupa u seniorskoj konkurenciji iako ima samo 14 godina.

U zadnjih par mjeseci Mustafi je osvojio još dva teniska turnira održanih u Peći i Gračanici te su ga ti pozitivni sportski rezultati doveli tu gdje jeste.
”Osvojio sam turnire u Gračanici i Peći, no draže mi je što sam prešao u seniorsku ekipu. To znači da sam puno radio, kako na psihičkom tako i na fizičkom planu i trenutno sam na poziciji gdje mogu da pokažem sve ono što znam. Velike zasluge za ovaj moj uspjeh ima svakako i trener Jeton  Hadergjonaj koji je ujedno i potpredsjednik Teniskog saveza Kosova i kojem mnogo dugujem. Trenutno Meldin igra pojedinačne mečeve, gdje se sastaje svako sa svakim. Prva dva protivnika je pobijedio i trenutno je sedmi na kosovskoj ATP-ljestvici. Ovog vikenda igra protiv drugoplasiranog Granita Baralijua na turniru koji će se održati tokom vikenda,  u Prištini. 
“Nadam se pobjedi, no biće vrlo teško jer su svi moji protivnici stariji od mene za 4-5 godina”, kaže ovaj mladi teniser. 
U Teniskom klubi “Prizreni” ima oko 40 tenisera razvrstanih  u nekoliko starosnih kategorija. Meldin je kao najtalentiraniji teniser prešao u višu kategoriju, tj u seniore. 
U ljetnjim mjesecima očekuju ga mnogi turniri.
”Radimo vrijedno i sada uglavnom fizičke pripreme jer nas očekuju ljetnji turniri za juniore i seniore u Prištini, Peći i Đakovici gdje se svi nadamo uspjehu. Nažalost o našim uspjesima se, osim mojih roditelja, interesujete samo vi, mediji, te vam se ovim putem srdačno zahvaljujem, a što se tiče opštinskog Direktorijata za kulturu, omladinu i sport, oni nam uopšte nisu pomogli iako je direktor naš Bošnjak iz Župe”, ističe Meldin. 
Pošto Kosovo još nije priznato u Svjetskoj teniskoj federaciji, kosovski teniseri još uvijek ne mogu igrati međunarodne susrete ili učestvovati na mnogim turnirima ali mogu privatno igrati na takvim turnirima. 
“Vjerujem da će se to već uskoro promijeniti i da ćemo učestvovati na međunarodnim teniskim turnirima. Valjda će jednog dana sve doći na svoje mjesto”, naglasio je skromni i perspektivni majstor bijelog sporta Meldin Mustafi.
Mladi Mustafi je prošlogodišnji dobitnik najvišeg sportskog priznanja u tenisu i na nivou opštine ali i na nivou države gdje je bio nagrađen skromnim nagradama. On je u prošloj godini, sa svojih 14 godina, u svojoj juniorskoj konkurenciji osvojio sve što se osvojiti može. Osvojio je svih pet turnira u njegovoj kategoriji igranih u svim većim gradovima na Kosovu, a učestvovao je i na međunarodnom teniskom turniru u Tirani, početkom septembra gdje je u kategoriji seniora prošao dva kola i tek u trećem kolu ispao iz takmičenja što je veliki uspjeh.
O njegovim uspjesima govori i njegov trener i potpredsjedik Teniskog saveza Kosova  Jeton Hadergjonaj gdje smo ispratili trening prve ekipe TK ”Prizreni”.
“Naš klub je u ovoj godini učestvovao na nekoliko teniskih turnira širom Kosova i bio vrlo uspješan u svim kategorijama, počevši od najmlađih pa do seniora. U par seniorskih turnira od kojih je jedan već završen i to ovdje u Prizrenu prošle nedjelje imali smo našeg člana kao pobjednika turnira, u pitanju je Hasani gdje je u veoma jakom finalnom meču pobjedio Granita Baralijua iz Prištine sa 2:0 u setovima (7:5,7:5) a ono što je bilo značajno za naš klub je veliki broj naših tenisera u završnici turnira. Posebno  moram spomenuti Meldina Mustafija mladog tenisera našeg kluba koji ima samo 14 godina i pred kojim je velika teniska karijera. Zahvaljujući svojim igrama prešao u seniorsku konkurenciju a na turniru je stigao do četvrtfinala i prikazao veoma dobru igru. Od njega očekujem da se tako predstavi ljubiteljima tenisa  i na drugom turniru koji je na programu ovog vikenda u Prištini. Mi smo naš cilj ostvarili jer su nam planovi bili da mladi Mustafi bude među najboljima na Kosovu kod juniora, a kod seniora, vjerujem, već u narednih par godina biće najbolji ako nastavi da radi ovakvim intenzitetom”, ističe Hadergjonaj.
Meldin Mustafi i trener Jeton Hadergjonaj
Na naše pitanje kakvo je trenutno stanje u kosovskom tenisu i nemogućnosti nastupa kosovskih tenisera na međunarodnu scenu Hadergjonaj kaže da je to je naša trenutna realnost. 
“Prisustvovao sam skoro održanoj međunarodnoj koferenciji Svjetskog teniskog sveza u Estoniji gdje smo pobjedili Srbiju glasovima učesnica konferencije sa 26:25 no bilo je potrebno dvije trećine glasova kako bi naš Kosovski teniski savez ušao u Svjetski  teniski savez a koji nismo mogli ostvariti zbog velikog pritiska od strane Srbije i Rusije na one Teniske Federacije država koje još  uvijek nisu priznale Kosovo, te su one glasale da naš savez ne bude primljen. Smatram da je žalosno da se sport povezuje sa politikom, ali vjerujem u skorije pozitivno rješenje tog pitanja  jer smo svjedoci događanja na političkoj sceni u regionu. Potpredsjednik FIFA Sep Blatera je u Srbiju razgovaralo i o kosovskom fudbalu, onda sastanak u Slovačkoj većine predsjednika država Evrope  pa tako i predsjednice Kosova i predsjednika Srbije kao i sporazum između dva Premijera, Hashima Thaçija i Ivice Dačića navodi da će kosovski sportisti kao i naši mladi kosovski teniseri vrli brzo izaći na međunarodnu scenu i pokazati ravnopravnost u sportu. Onda ćemo vidjeti kakvi će biti naši rezultati. Ali ako nisi ravnopravan onda je to jedna vrsta diskriminacije i najbolje je reći-dajte sport sportistima”, rekao je za naš portal Jeton Hadegjonaj, trener  Teniskog kluba “Prizreni” i potpredsjednik Teniskog saveza Kosova.
Nadajmo se da će se bar djelić želja i mogućnosti mladog Mustafija u nastavku teniske  karijere ispuniti i da će u skorijoj budućnosti predstavljati i kosovski sport u međunarodnoj konkurenciji.
Vinetu Ganić