Poslije toga ništa nije bilo isto

Na jučerašnji dan prije 20 godina Nijemac po imenu Günter Parche promijenio je historiju ženskog tenisa.

30. aprila 1993. on je utrčao na teren u Hamburgu i nožem ubo tada 19-godišnju Moniku Seleš u leđa tokom četvrtfinalnog duela sa Magdalenom Malejevom.

Parche je kasnije objasnio da je to uradio kako bi pomogao u tom trenutku drugoj teniserki svijeta Štefi Graf. On je zbog smanjene uračunljivosti osuđen samo na uslovnu kaznu.

Koliko je Monika Seleš bila dominantna u tom periodu u ženskom tenisu pokazuju i sljedeći podaci: U periodu od 1991. do 1993. Monika je osvojila 22 titule, a igrala je 33 finala od ukupno 34 turnira na kojima je nastupala.

Ubilježila je skor od 155 pobjeda i samo 12 poraza u tom periodu (92,9%), a posebno frapantan bio je njen učinak na grand Slamovima pošto je od 56 mečeva dobila čak 55!

Monika je kasnije u svojoj autobiografiji objasnila kako je zapala u veliku depresiju nakon što se poslije dvije godine vratila tenisu i kako nikada više nije igrala na istom nivou kao prije tog incidenta čemu svjedoči i podatak da je osvojila samo jedan Grand Slam nakon toga (1996. u Melburnu).

Nekadašnja jugoslovenska teniserka karijeru je završila sa 53 titule i 9 osvojenih Grand Slamova.

Monika je rođena u Novom Sadu od mađarskih roditelja, a profesionalac je postala sa samo 14 godina 1988. Na prvom mjestu WTA liste zadržala se 178 nedelja.