ATP Monte Carlo

Srbin Novak Đoković, prvi teniser svijeta, pobijedio je Španca Rafaela Nadala 6-2, 7-6(1) u finalu ATP Masters 1000 turnira u Monte Carlu, koji je Nadal osvojio rekordnih osam puta u proteklih osam godina.

Zadnji poraz u Monte Carlu Nadal je pretrpio 2003. godine kao 16-godišnjak od Argentinca Guillerma Corije. Iduće godine nije igrao, a onda je 2005. godine započeo niz koji se zaustavio na osam uzastopnih naslova, odnosno na 46 uzastopnih pobjeda na istom turniru. Niti jedan teniser u Open eri nije uspio osvojiti osam uzastopnih naslova na istom turniru.
Međutim, toj je seriji u nedjelju stigao kraj. Novak Đoković bio je upitan za nastup u Monte Carlu zbog ozljede članka zadobijene na gostovanju reprezentacije Srbije kod SAD-a u četvrtfinalu Svjetske skupine Davis Cupa. Odlučio je nastupiti, nije briljirao na početku turnira, ali je iz meča u meč igrao sve bolje, a ono najbolje ostavio je za sam kraj.
Srbin je krenuo besprijekorno u meč. Poveo je s 5-0, a onda je propustio pet-set-lopti na servis Nadala. Da je iskoristio neku od njih, prvi puta u 34. ogledu ove dvojice tenisera dogodilo bi se da jedan igrač osvoji set sa 6-0. Nadal je smanjio na 5-2, ali je onda još jednom izgubio servis.
Puno ravnopravniju, samim time i kvalitetniju borbu, gledatelji su vidjeli u drugom setu. Đoković je kod 1-1 izvukao 15-40, ali je u petom gemu izgubio servis. Nadoknadio je zaostatak u osmom gemu, ali mu je kod rezultata 5-5 Španac još jednom oduzeo servis.
Nakon toga je Nadal jednostavno stao, kao da nije mogao ili znao odvesti meč u treći set. Imao je 6-5 i servis, a onda je do kraja meča osvojio još samo jedan od sljedećih 12 poena! Đoković je napravio break bez izgubljenog poena, te je u tie-breaku bio bolji sa 7-1!
Nadala je u ovom meču definitivno izdao bekhend, s kojim je napravio previše pogrešaka. Ukupno je imao 18 izravnih poena i 35 neforsiranih pogrešaka, dok je Đoković imao 25 izravnih poena i 22 neforsirane pogreške, što je u meču izrazito visokog tempa, osim u prvih pet gemova, protiv Nadala na zemlji, izvanredna statistika.
"Rafa, hvala ti što si i meni dopustio da jednom osvojim ovaj turnir", poručio je, između ostalog, Đoković na ceremoniji pobjednika svom suparniku.
Nakon što je od Nadala izgubio prethodna dva finala u Monte Carlu, 2009. i 2012. godine, Đokoviću je ovo prvi naslov pobjednika na ovome turniru. Osvojio je 14. naslov u karijeri na Masters 1000 turnirima. Turnir u Cincinnatiju sada je ostao jedini koji nije osvojio. Ukupno je Đokoviću ovo 37. naslov u karijeri, a treći ove godine, nakon Australian Opena i Dubaija.
U međusobnim mečevima, Đoković je smanjio prednost Nadala na 19-15 u pobjedama.
Nadal je na zemljanoj podlozi igrao svoj 44. finale. Ovo mu je tek šesti poraz. Đoković je prvi koji ga je uspio pobijediti triput u finalnim mečevima na zemlji. Roger Federer je to učinio dvaput, a Horacio Zeballos iz Argentine ga je svladao u finalu Vina del Mara ranije ove sezone. Nadalu je to bio tek prvi turnir nakon sedam mjeseci pauze. Nakon toga je osvojio Sao Paulo i Acapulco na zemlji, Indian Wells na tvrdoj podlozi, a protiv Đokovića je pretrpio drugi poraz ove sezone.
ATP Monte Carlo, finale:
Đoković (1) – Nadal (3) 6-2, 7-6(1)