Predsjednik Fudbalskog saveza Kosova

"Ne mogu baš reći da ću da navijam za Srbiju, ali dobro je za region što su se i Srbija i Hrvatska plasirale na Mundijal"

Fadil Vokrri je ovih godina, vjerovatno, najintrigantnija fudbalska ličnost na Balkanu. Ako je neko mogao da bude "most" između Srba i kosovskih Albanaca, to je mogao da bude on, kao jedan od ljubimaca navijača Partizana i beogradskih ljubitelja fudbala osamdesetih. Međutim, ta "zajednička prošlost" sa "crno-bijelima" ustupila je mjesto njegovoj funkciji predsjednika Fudbalskog saveza Kosova.

Vokrri je dao intervju za Mondo.ba, u kom je govorio o nekim od svojih sjećanja na doba dok je igrao u Beogradu.

"Naravno da pamtim vječite derbije protiv Crvene zvezde, a posebno derbi u četvrtfinalu Kupa Jugoslavije 1989. godine. Nedavno sam to gledao, mi smo na ’JNA’ dobili 2:1, a na ’Marakani’ igrali 1:1 i izborili plasman u polufinale da bi kasnije osvojili trofej poslije više od 30 godina. To mi je jedna od najdražih utakmica u karijeri. Bio sam tada jedan od ljubimaca navijača Partizana", rekao je Vokrri.

On je gledao i posljednji derbi.

"Bili su ’Grobari’ uvijek među najvatrenijim navijačima, ali onakve scene se nisu mogle ranije događati u bivšoj Jugoslaviji. Bilo je incidenata, ali neuporedivo manje", rekao je.

Na pitanje da li je u kontaktu sa čelnicima Partizana ili sa nekim od saigrača iz osamdesetih, odgovorio je da se družio sa rukovodstvom crno-bijelih u Albaniji ove godine poslije meča Lige Evrope protiv Skenderbega.

"Sjedeli smo sa članovima uprave u Tirani na zajedničkoj večeri. Lijepo smo se družili i proveli, ali i diskutovali o svemu. Najviše o fudbalu", rekao je.

Prema njegovim riječima, Partizan je odlično prošao na žrebu u osmini finala Lige Evrope, koji je njegovom nekadašnjem klubu za rivala doneo Viktoriju iz Plzenja.

"Partizanova želja je i prije žreba bila Viktorija jer su u proljećnom dijelu Lige Evrope ostali samo veliki evropski klubovi. Mislim da crno-bijeli protiv češkog tima imaju najveće šanse da prođu u dalje takmičenje", rekao je i dodao da je dobro za region što su se na SP plasirali Srbija i Hrvatska.

Na naše pitanje da li to znači da će navijati za Srbiju ili Hrvatsku na šampionatu svijeta, nije dao direktan odgovor:

"Ne mogu baš to tako reći, ali ponoviću dobro je za fudbal u cijelom regionu što su Srbija i Hrvatska izborile plasman na Svjetsko prvenstvo".



Tri godine u Partizanu

Vokrri je tri sezone proveo u Partizanu (1986-89) prije odlaska u turski Fenerbahče za koji je igrao dvije godine. Karijeru je počeo u rodnom Podujevu i prije dolaska u beogradske crno-bijele nastupao je za Prištinu. "Kopačke o klin" je okačio u Francuskoj, a za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 12 mečeva i postigao šest golova. Debitovao je za "plave" na prijateljskom susretu protiv Škotske i odmah se upisao u strijelce.

PRATI I BIH

"Trenutno su bez selektora (istekao mandat Mehmedu Baždareviću, prim. aut), ali ko god od kandidata (Amar Osim ili Robert Prosinečki) bude izabran, sigurno je riječ o dobrim trenerima željnim dokazivanja. Naravno, ja ne mogu da biram selektora BiH, već se bavim pitanjima kosovskog fudbala i našim problemima. Obojica, po mom mišljenju zaslužuju da budu selektori po kvalitetu".