Zvijezda Arsenala otvorila dušu

Arsenalov veznjak Granit Xhaka progovorio je za The Guardian o dramatičnoj priči svoga oca Ragipa, koji je tri i po godine proveo iza rešetaka kao nekadašnji zatvorenik u bivšoj Jugoslaviji.

GRANIT XHAKA, nogometaš Arsenala, otkrio je kako je njegov otac Ragip bio završio u zatvoru. Stariji Xhaka osuđen je 1986. godine kao 22-godišnjak na šest godina zatvora zbog svojih stavova protiv tadašnje vlasti. Sudjelovao je u demonstracijama protiv vlasti u Beogradu zbog čega je osuđen na šest godina robije.

"Koliko ja znam, njegovih prvih nekoliko mjeseci u zatvoru bili su u redu. Ali onda su počela premlaćivanja", rekao je Xhaka.

"Njegova me priča, kao sina, duboko dirnula. Stvarno je duboko u mom srcu i tako tragična priča. Ponekad ga zamolim da mi je ponovno ispriča, mislim da mi još nije otkrio sve. U nekim trenucima osjećam kao da je nešto progutao i nije ispljunuo istinu. Možda je toga bilo previše i želio je poštedjeti djecu sve te žalosti", istakao je kosovsko-albanski Švicarac te dodao:

"On je bio ponosan Kosovar i mislio je da taj narod ima pravo postojati. Ustao je za njegova prava i bila su to temeljna demokratska prava kao što je glasovanje. Nije se radilo samo o njemu. Uhapšene su i druge osobe, uključujući i njegova ujaka kojega su zatvorili nekoliko godina prije, a dobio je 15 godina. Bilo je to strogo politički."

Majka Granita upoznala je njihova oca samo tri mjeseca prije nego što je ovaj završio u zatvoru i čekala ga je više od tri godine.

"Imam nevjerovatno puno poštovanja za svoju majku. Nikad nisam čuo za ženu koja bi nakon samo tri mjeseca veze u tako mladim godinama imala strpljenja čekati. Nevjerovatna je osoba", kazao je Xhaka.

Nakon izlaska iz zatvora Ragip se s Kosova odselio u Švicarsku gdje se 1992. rodio Granit koji danas nastupa za švicarsku reprezentaciju.

Index.hr