Prije 27 godina prekinuta je utakmica između Hajduka i Partizana

Na dan 26. septembra, prije tačno 27 godina Torcida je prekinula meč između Hajduka i Partizana na stadionu Poljud u Splitu.

Tog 26. septembra 1990. godine Jugoslavija je prestala da postoji na Poljudu.

Prošlo je tačno 27 godina od čuvenog prvenstvenog meča između Hajduka i Partizana, koji je u 73. minutu prekinut, pošto su domaći navijači uleteli na teren.

Partizan je igrao fantastično na tom meču, a Milan Đurđević je bio nezadrživ na terenu. U 71. minutu je postigao drugi gol na meču i doneo crno-bijelima veliku prednost od 2:0, što je žestoko razbesnjelo popularnu Torcidu. Naime, u 73. minutu navijači sa sjeverne tribine su probili ogradu i uleteli na teren. Fudbaleri Partizana su na veliku sreću uspjeli da pobjegnu u svlačionicu.
 
Navijači Hajduka su preplavili teren, a onda su se čuli povici: "Skini je, skini je!" Naime, nekoliko Torcidaša je zapalilo tadašnju državnu zastavu (zastavu Jugoslavije), a zatim su na jarbol uz velike ovacije podigli zastavu Hrvatske.

U tom momentu nikoga nije zanimalo što je utakmica prekinuta, pravi rat je bio na vidiku, a barut je već mirisao u vazduhu.

Većina tvrdi da je rat počeo na Maksimiru, ali slobodno se može reći da je Jugoslavija prestala da postoji na Poljudu, upravo tim činom paljenja zastave.