Nevjerovatna fudbalska priča

Nevjerovatna fudbalska priča stiže nam iz Brazila, a glavni akter je ni manje ni više nego noćni čuvar u klubu.

Fudbalski klub Avai iz Florianopolisa, glavnog grada države Santa Katarina, pet godina nije davao platu noćnom čuvaru po imenu Vadomar Porto.

Kada je nesrećni čuvar zatražio od klupske uprave da namiri dug koji se gomilao, vlasnik kluba mu je uručio otkaz!

Porto potom odlučuje da presavije tabak i tuži klub u kome je proveo skoro pola radnog vijeka. Sudski postupak pripao je čuvaru, ali tu je tek početak peripetija...

S obzirom da je klub u međuvremenu proglasio bankrot, samim tim nema čime da isplati noćnog čuvara. Stadion je vlasništvo države i ne može da bude prodat, a od ostale imovine klub ima samo autobus koji je toliko star da nikome ne pada na pamet da ga kupi.
Ali, postoji jedan igrač koji na tržištu ima vrijednost i koji bi u kratkom roku mogao da se proda.

Njegovo ime je Kludiomir Bereta i igra na poziciji napadača, centarfora i polutke. Dobro 'barata' sa obje noge, ima 26 godina i dobar je karakter.

Sud olučuje da se pomenuti igrač proda putem javne nabavke! Ali, stvar ne uspjeva, jer suparnički klubovi ne žele da ulaze u javnu sapunicu sa nepredvidivim posljedicama.

Pošto sve to nije uspjelo, opet su se našli na sudu koji je ovog puta presudio da fudbalera dodjeli noćnom čuvaru, koji ga može prodati svakom klubu koji je zainteresovan da ga kupi i od tih para namiri dug prema klubu.

Čuvaru uspjeva ono što nije uspjelo na javnoj licitaciji i prodaje fudbalera, inače jednog od svojih ljubimaca sa kojim je i danas u odličnim odnosima.

Novi klub je za igrača platio onoliko novca koliko iznosi dug kluba prema noćnom čuvaru.

U ugovoru koji je čuvar napravio postojala je mogućnost da ga otkupi od kluba, ali čuvar nije želio više da se bavi menadžerisanjem i po isteku ugovora Bereta se ponovo vratio u svoj prvi klub.