10-godišnja plivačica šokirala publiku i protivnice

Svjetsko plivanje dobilo je novu rekorderku: 10-godišnja Alzain Tareq postala je najmlađa takmičarka u historiji. Djevojčica iz Bahreina, prema majci i škotskog porijekla, nastupila je na SP-u u Kazanu u kvalifikacijama na 50 metara leptir. Izazvala je nevjericu među protivnicima i publikom. Iako je utrku završila na posljednjem mjestu, pred hrabrom plivačicom tek su pravi izazovi. Cilj su Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

"Nikada nisam plivala pred ovoliko gledatelja. Druge cure bile su znatiželjne i iznenađene. Ispitivale su me koliko imam godina, kako se zovem... Jako sam sretna. Želim naučiti kako najbolje plivati", kazala je Alzain.

Razveselila ju je i zajednička fotografija sa svojom ličnom junakinjom Sarah Sjostrom, 21-godišnjom Šveđankom koja velike medalje osvaja već od 14. godine. Sjostrom je i svjetska rekorderka na 50m leptir.

Alzain je svojim pristupom, pak, oduševila zvijezdu SAD-a Missy Franklin.

"Ona je nešto najslađe što sam vidjela u svom životu. Žao mi je što nisam stigla s njom razgovarati, no uvijek kada bismo se pogledale, poklonila mi je veliki osmijeh".