Evropska olimpijada - Baku 2015

Olimpijski tim Kosova privodi kraju pripreme za učešće na Evropskim olimpijskim igrama u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu. Sportisti koji će predstavljati Kosovo kreću 11. juna i prisustvovaće otvaranju Igara i paradi sportista iz 50 različitih država.

Streljačica Lumturie Rama dio je kosovske ekipe koja će po prvi put učestvovati na nekoj Olimpijadi - Evropskim olimpijskim igrama u Bakuu od 12. do 28. juna.
"Ponosna sam, ali ovo je i velika odgovornost zato što su ove igre od historijskog značaja. Radi se o prvim olimpijskim igrama u kojim se Kosovo kao država takmiči. Za mene lično je takođe ovo od velikog značaja jer smo protagonisti nečega što će ostati zapisano u historiji“, kaže ona.
I Besim Hasani, direktor Olimpijskog komiteta Kosova, kaže da je ovo istorijski događaj za kosovski sport, jer je ovo prvi put da Kosovo učestvuje na olimpijskim igrama.
Kosovo je uradilo sve pripreme kako bi se predstavilo što bolje, ne samo u okviru takmičenja, već i u ostalim sportskim događajima, dodao je on. 
"U Baku će otputovati 19 sportista iz devet disciplina. Ovo je dobar broj, uzimajući u obzir da je naš Olimpijski komitet priznat veoma kasno i nismo imali mogućnosti da učestvujemo u aktivnostima za kvalifikacije. Do sada je kvalifkovano troje džudista, jedan karatista i jedan strelac, dok je 14 ostalih sportista dobilo pozivnice. Radi se o najboljim sportistima Kosova", kazao je Hasani.
Ostale discipline u kojima će se Kosovari takmičiti su rvanje, boks, plivanje, biciklizam i tekvando.
Lumturije Rama kaže da su se maksimalno pripremili za ovo takmičenje.
"Prošli smo kroz intezivni trening, kako bismo dostigli naš maksimum. Ne radi se samo o fizičkom naporu već je bitna i psiha. Ali, imamo volju i spremni smo. Ne želim da budem euforična i da kažem da ćemo pokupiti sve medalje, ali nadam se dobrim rezultatima", kazala je ona.
Besim Hasani iz Olimpijskog komiteta kaže da Komitet ima u vidu psihološki pritisak koji sportisti osjećaju.
"Ne želimo da vršimo pritisak da po svaku cijenu osvoje medalju. Ali tražimo ono što su obećali, da daju svoj maksimum", kaže on i dodaje da je, prema informacija iz sportske federacije, moguće da će se Kosovo iz Bakua vratiti sa medaljom.
"Volja među sportistima i trenerima je izuzetno visoka i raspoloženje je na nivou, tako da su naša očekivanja realna i ne vraćamo se bez medalje“, kazao je on.
Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je pred polazak na Evropske igre predala kosovsku zastavu Olimpijskom komitetu Kosova, odnosno, Majlindi Kelmendi, poznatoj kosovskoj džudustkinji koja je prošle godine na Svjetskom prvenstvu odbranila zlatnu medalju u kategoriji do 52 kilograma. Majlinda, međutim, neće učestvovati na predstojećim Evropskim olimpijskim igrama zbog hiruškog zahvata kojem je bila podvrgnuta, ali će na otvaranju Igara u Bakuu predvoditi kosovsku reprezentaciju.
Međunarodni olimpijski komitet je 9. decembra službeno odobrio puno priznanje Kosova i to je otvorilo put da Kosovo učestvuje na kvalifikacijama za Ljetnje olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine, ali i na Evropskim olimpijskim igrama u Bakuu.