Poseban jubilej

Prije nekoliko dana svijet boksa je doživio poseban jubilej, u Las Vegasu te večeri 15. aprila 1985 ni prije ni poslije nismo vidjeli sličnih 'osam minuta čistog nasilja', kako su svjetski mediji etiketirali to što su vidjeli u ringu....

Posljednjih godina svjedoci smo u teniskom svijetu 'velike četvorke', čine ju Federer, Nadal, Đoković i Murray. Boks je svoj najpoznatiji poker aseva imao 80 – tih. Tada su šerifovali Sugar Ray Leonard, Roberto Duran, Thomas Hearns i Marvin Hagler. Baš potonja dvojica ispisala su najluđu boksačku priču svih vremena.
I njihov okršaj se, kao i okršaj Mayweathera i Pacquiaa, trebao dogoditi nekoliko godina ranije, no nije zbog Haglerove ozljede. Dogodio se, međutim, u naponu moći jednog i drugog, Hagler je imao 30 godina, Hearns 26, a sve što se dogodilo prije same borbe bio je pravi Woodstock. Poput najvećih rock zvijezda, tada apsolutni vladar srednje kategorije Hagler, i prvi izazivač Hearns putovali su dvije sedmice zemljom i promovirali borbu u više od 20 gradova.
U ring ponijeli 'ulicu'
Išli su od presice do presice, odgovarali na ista pitanja, vrijeđali se na sve ljepši i sve raznovrsniji način, prijetili si u facu, tu i tamo su i sa šaka 'skinuli ručnu' već na medijskim aktivnostima. Kuhali su se danima se da bi sve eruptiralo te večeri u Las Vegasu.
Marvin 'Marvelous' Hagler je u borbu ušao 60 pobjeda, dva poraza i dva remija. U čak deset prethodnih obrana naslova isporučio je čak devet nokauta. Hitman ili 'Motor City Cobra' čupavi Hearns imao je 40 pobijeda i jedan poraz.
Bili su potpuno različite fizionomije. Hearns je imao 185 centimetara s čak 203 cm raspona ruku, onako koštunjav s mikrofonkom izgledao je kao lik iz Studia 54. Dok je Hagler bio 10 centimetara niži, što je u nižim kategorijama dosta, ali i opako dobar od malih nogu.
'Imaš tri protivnika – crn si, ljevak si i dobar si', govorio mu je još na počecima karijere Joe Frazier.
Naravno Caesars Palace je bio krcat. Pretedent za vrh srednje Sugar Ray Leonard također je zauzeo komentatorsko mjesto. Odslušali su himnu, skinuli one svilene mantile, taktiku ostavili u svlačionici, a u ring ponijeli 'ulicu'. Ispitivanje snaga je trajalo dok se nisu približili sredini ringa a ona – 'kao da su se dva asteroida sudarila' pisali su mediji danima poslije.
Sjevali su krošei
Nasrnuo je Hearns iz svih oružja, Haglera također nije zanimao klinč i bockanje direktima. Sudac se nekoliko puta pokušao približiti i rastaviti ih, ali je u te prve tri minute bio nebitan. Hagler je na početku primio nekoliko teških udaraca, ali bio je na glasu kao borac s jednom od najboljih brada u historiji.
Sjevali su krošei, ruke su bile spuštene, razmjene su frcale na sve strane. Hearns je u jednoj sredinom prve slomio ruku i nastavio jer bi bilo bezobrazno prekinuti taj boksački meč. Jedino se legendarni Emanuel Steward u njegovom kutu pitao 'šta radiš čovječe?'.
Već nakon prve runde Hagleru je bio obliven krvlju, izgledao je gore od Hearnsa. No on je već ispustio dušu.
'Ta prva runda mi je uzela sve što imam', priznao je nakon meča.
Nastavilo se u istom tempu. Sredinom druge zateturao je Hearns nakon jednog krošea.
'Ne sviđa mi se kako se Tommy (Hearns) kreće, noge su mu loše', rezonirao je Sugar Ray uz ring.
'The War'
Steward je znao u čemu su pogriješili. Ona stara boksačka kaže 'meč se dobiva izvan a ne u ringu'. Iako je Hearns bio spreman prije meča su mu masirali noge.
'Masaža ga je usporila i oslabila mu noge', rekao je Steward.
Hagler je sve to iskoristio u preostale dvije minute nasilja kako je borbu nazvala boksačka Biblija 'The Ring Magazine'. Nokautirao je Hearnsa a Sugar Ray je urlao 'gotovo je gotovo!'
'Taj momak definitivno zna udariti, bacio je nekoliko velikih bombi', pohvalio je Hagler Hearnsa nakon meča. Borba koja se promovirala kao 'The Fight', ostala je upamćena kao 'The War'. Iako nije najveća svih vremena u boksački almanasima to je najluđa borba svih vremena.