Japanski Usain Bolt

Japanac Hidekichi Miyazaki uskoro će napuniti 104 godine, a sa 29,83 sekunde drži svjetski rekord na sto metara za stogodišnjake.

"Volio bih se utrkivati sa Boltom", kazao je Miyazaki za AFP nakon nedavne utrke u Kyotu.
"Svoj san držim živim. Želim ostati u top formi, disciplinovan i zdrav. To je važno za svakoga, čak i Usaina Bolta."
Rođen 1910., godine kad je Japan pripojio Koreju, te kad je Titanic još uvijek bio u procesu gradnje, Miyazaki je Boltu koji drži svjetski rekord na sto metara sa 9,58 sekundi "dao nekoliko savjeta".
"Moje tijelo je malo, tako da moram paziti na to šta jedem", kaže Miyazaki koji je visok tek 1,53 cm, a teži 42 kilograma.
"Kad jedem, jedan zalogaj sažvaćem 30 puta prije gutanja. To moj stomak čini sretnim i pomaže mi da lakše trčim", kaže ovaj starac, te dodaje kako svaki dan jede džem od mandarina.
Svjetski je prvak u trčanju za stogodišnjake postao 2010. godine, a sada je sebi zadao novi cilj: da to isto postigne u kategoriji ljudi od 105 do 109 godina.
"Još uvijek sam mlad i mogu trčati još pet godina. To je ono za šta treniram. Rođendan mi je sljedeći mjesec i to je moj sljedeći cilj", kazao je.
Miyazaki, koji je majstor i u bacanju kugle, pojasnio je na koji način mentalno uspijeva postizati zavidne sportske rezultate.
"Dok treniram, trudim se da ne razmišljam. Uvijek svoj mozak držim praznim i urednim. To je jako važno", poručuje ovaj sportista veteran.