Je li ovo pametan potez?

Alysia Montano (28) do cilja je došla nakon malo više od dvije minute. Kaže da je uživala.

Iako su mnoge trudnice sklone laganoj tjelovježbi, većina ih se vjerovatno neće dlučiti za sudjelovanje u 800 metara dugoj utrci.
Među tom većinom nije peterostuka američka prvakinja koja se odlučila za utrku trudna 34 sedmice. Trebalo joj je malo više od dvije minute da stigne do cilja.
Olimpijka Alysia Montano (28) na cilj kalifornijske utrke stigla je posljednja, ali kaže da je uživala i osjećala se jako dobro. Dodala je kako je trčala tokom cijele trudnoće. Iako je ostvarila rezultat 35 seknudi slabiji od njezinog osobnog rekorda, još uvijek je ne bi stigli mnogi rekreativnci.
Kroz par sedmica rodiće svoje prvo dijete, a s njezinim sudjelovanjem u utrci složili su se i liječnici. Ona se nada da će na ovaj način pomoći ratjerati zablude o vježbanju tokom trudnoće.
Montano, koja se trčanjem bavi cijeli žviot, bila je sretna kada je saznala da ne postoji razlog da se njime ne bavi i dok očekuje bebu.
'Doznala sam da je vježbanje tokom trudnoće zapravo puno bolje za mamu i bebu. Radila sam sve što i inače radim, samo trudna.', kaže.
Znala je da neće pobijediti kao i da nije u stanju trčati najbolje što može. I na blogu koji piše naglasila je da se u sportu i sudjelovanje računa, piše Daily Mail.
Postoje pravila kojih se dobro pridržavati
Stručnjaci kažu da žene koje su se poput Montrane bavile sportom i tokom trdunoće mogu nastaviti s vježbanjem, no s nešto manjim intenzitetom.
Montana sigurno nije prva ni posljednja koja će obući tenisice i vježbati s trbuhom do zuba. Međutim, nekih se pravila dobro pridržavati. Tako bi trudnice trebale trčati laganim tempom tako da imaju dovoljno daha za voditi razgovor. Ako se pojavi bol ili mučnina odmah trebaju reagirati.
Žene koje nisu trčale prije trudnoće, neka ne počinju s trčanjem za vrijeme trudnoće. Također, trudnice trebaju izbjegavati trčanje kada su umorne, tokom vrućih dana i najmanje šest sedmica nakon poroda.