Kreće ludilo Formule 1

Velikom nagradom Australije u nedjelju u 7:00 po našem vremenu počinje nova sezona Formule 1.

Nakon što je Sebastian Vettel potukao konkurenciju i 2013. završio s devet uzastopnih pobjeda, ljubitelje oktanskog cirkusa najviše zanima može li iko zaustaviti Nijemca u pohodu na petu titulu u nizu. Ako je suditi prema predsezonskim testiranjima - može, prije svih Lewis Hamilton.
Čelnici Formule 1 odlučili su ovu sezonu učiniti zanimljivijom nego prethodne u kojima je dominirao Vettel, pa su uvedene brojni noviteti.
Najvažnija vijest je da su u historiji otišli V8 motori - zamijenili su ih V6 koji će umjesto na dosadašnjih 18 raditi na maksimalnih 15 hiljada okretaja u minuti. Nova je i mjenjačka kutija, pa će vozači sada imati osam brzina na raspolaganju, a od brojnih ostalih noviteta izdvajamo proširene bočne stranice (koje bi trebale jamčiti efikasniju upotrebu KERS-a) i smanjenje količine goriva za 30-ak posto (100 umjesto 150 kg po utrci).
Najviše kontroverzi izazvale su dvije stvari - prva je smanjenje nosa bolida za 36.5 centimetara, koje je dovelo do najružnijeg izgleda bolida u posljednjih nekoliko godina, a druga dvostruko bodovanje zadnje utrke sezone, kako bi borba za naslov bila otvorena i uoči Abu Dhabija.
Svemu tome najbolje su se prilagodili u Mercedesu i Williamsu, dvama ekipama koje u novu sezonu ulaze s prednošću u odnosu na sve ostale, pa tako i dvojac od kojeg se očekivalo da vodi glavnu riječ (Ferrari - Red Bull).
Mercedes AMG Petronas F1 Team u sezonu ulazi kao najveći favorit. Vozačka postava je ista, a Lewis Hamilton i Nico Rosberg zajedno sa svojim mehaničarima napravili su pravi posao, zbog čega se nije previše osjetio odlazak legendarnog šefa momčadi Rossa Brawna.
Williams Martini Racing zadržao je Valtterija Bottasa, riješio se Pastora Maldonada i doveo već pomalo otpisanog Felipea Massu. S Mercedesovim motorom izgledali su odlično u Jerezu, a budući da će Massin motiv biti golem, na njih svakako treba obratiti pozornost.
Infiniti Red Bull Racing umjesto Marka Webbera doveo je za drugog vozača Daniela Ricciarda, ali on će u cijeloj priči biti nebitan. Glavne brige muče ih oko Vettela koji silno želi novi naslov, ali ako je suditi prema izjavama iz ekipe, najkritičnije će biti uvodne utrke. Christian Horner najavio je kako se nada da će uspjeti srediti bolid do 11. maja kada F1 stiže u Europu te da dotad neće previše zaostati.
Scuderia Ferrari ulazi u sezonu s najspektakluarnijom vozačkom postavom. Fernandu Alonsu pridružen je Kimi Raikkonen i u Maranellu se nadaju da bi taj dvojac svojom genijalnošću mogao nadoknaditi makar dio brzine koja Ferrariju kronično nedostaje posljednjih nekoliko sedmica. Alonso i Raikkonen su dobri prijatelji i izvan F1 te je za očekivati da unutar ekipe neće biti nikakvih trzavica.
Od ostalih ekipa najviše nepoznanica stoji oko McLarena i Lotusa. Dvije britanske ekipe lani su imale totalno različite sezone - McLaren je bio najgori u posljednjih 10-ak godina, dok je Raikkonen dovukao Lotus do četvrte pozicije konstruktorskog poretka). Force India, Sauber i Toro Rosso ponovno će na pojedinim utrkama igrati važnu ulogu, a Marussia i Caterham će pokušati izbjeći lanjski scenarij kada su sezonu završili bez ijednog boda.
FORMULA 1, vozačke postave 2014.:
INFINITI RED BULL RACING: Sebastian Vettel (1), Daniel Ricciardo (3)
MERCEDES AMG PETRONAS F1 TEAM: Lewis Hamilton (44), Nico Rosberg (6)
SCUDERIA FERRARI: Fernando Alonso (14), Kimi Raikkonen (7)
LOTUS F1 TEAM: Romain Grosjean (8), Pastor Maldonado (13)
MCLAREN MERCEDES: Jenson Button (22), Kevin Magnussen (20)
SAHARA FORCE INDIA F1 TEAM: Nico Hulkenberg (27), Sergio Perez (11)
SAUBER F1 TEAM: Adrian Sutil (99), Esteban Gutierrez (21)
SCUDERIA TORO ROSSO: Jean-Eric Vergne (25), Daniil Kvyat (26)
WILLIAMS MARTINI RACING: Felipe Massa (19), Valtteri Bottas (77)
MARUSSIA F1 TEAM: Max Chilton (4), Jules Bianchi (17)
CATERHAM F1 TEAM: Kamui Kobayashi (10), Marcus Ericsson (9)