Historijski podvig

Kada je legendarni Sergej Bubka okončao svoju karijeru, teško da je iko mogao da pomisli da će se u skorije pojaviti neko ko će nadmašiti slavnog Ukrajinca koji je čak 35 puta obarao svjetski rekord u skoku motkom. Ipak, posljednji rekord, postavljen davne 1993, je oboren - učinio je to Francuz Renaud Lavillenie, i to baš u - Bubkinoj Ukrajini.

Slavni skakač motkom je rezultat od 6,14 metara na otvorenom postavio 31. jula 1994, a godinu dana ranije je preskočio 6,15 u dvoranskom nadmetanju, u Donjecku.
U istom tom gradu, na "susretu svih zvijezda" koje skaču motkom, Lavillenie je iz prvog pokušaja uspio da preskoči šest metara i 16 centimetara.
"Svjetski rekord! 6,16 i to iz prvog pokušaja! Nevjerovatno, još uvek letim...", napisao je francuski atletičar na Twitteru poslije ovog podviga, kom je prisustvoao i sam Bubka.
Renaud Lavillenie ima 27 godina, aktuelni je olimpijski šampion, a to zlato je osvojio u Londonu skokom preko letvice koja je bila na, kako to sada djeluje skromnih, 5,97 metara.
Do ovog svjetskog, dosadašnji lični rekordi bili su mu 6,02 na otvorenom i 6,08 u dvorani, a Međunarodna asocijacija atletskih federacija saopštila je da ostvarenje iz Donjecka - tek treba da bude potvrđeno, pa da, kako to i biva sa novim svjetskim rekordima, bude ozvaničeno kao najbolji rezultat svih vremena.